Direct naar artikelinhoud

Sisa is Griekse crisisdrug

In de straten van Athene maakt een gevaarlijke, goedkope variant van crystal meth opgang. Voor slechts één euro kun je Sisa scoren, een combinatie van methamfetamines en batterijvloeistof. 'De economische crisis doet armen naar de grootste rommel grijpen.'

Het is de Britse verslaggever Alex Miller die voor het eerst het gebruik van Sisa in kaart bracht. Voor VICE, een internationale mediaorganisatie, trok hij naar de Griekse hoofdstad Athene. Hij sprak er met daklozen, hulpverleners en overheidsafgevaardigden over de illustere nieuwe drug Sisa.

Dat is een goedkopere variant van crystal meth, een amfetamine die makkelijk te produceren is. Sisa is een combinatie van methamfetamines en batterijvloeistof, al worden in sommige gevallen ook shampoo, motorolie of keukenzout gebruikt. Het verhoogt de hartslag, geeft extra energie en een zinderende roes. Vaak gaat het gepaard met agressie. Sisa wordt met een glazen pijpje gerookt of met een injectienaald ingespoten.

"Het is erg gevaarlijk voor de gezondheid", waarschuwt Haralambos Poulopoulos, directeur van de Griekse antidrugsorganisatie KETHEA. "Gebruikers hebben last van slapeloosheid, waanideeën, hartaanvallen en plotselinge agressie." Dat zoveel Grieken het ondertussen gebruiken, komt volgens Poulopoulos door de crisis.

"De drugsgebruikers zijn nog destructiever geworden. De werkloosheid, vooral bij jongeren, is enorm. Ze zoeken naar nog goedkopere middelen om aan drugs te geraken." Goedkoop is Sisa zeker. "Wie bevriend is met de dealer, krijgt het voor één euro", vertelt een verslaafde in de documentaire van Miller. "Anders kost het twee euro."

In de keuken

In ons land kent het Wetenschappelijke Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) Sisa sinds vorig jaar. "Toen is het voor de eerste keer opgedoken in Griekenland", zegt Peter Blanckaert van het Belgische Waarschuwingssysteem over Drugs. "Het is een stuk krachtiger, gevaarlijker en verslavender dan speed."

In België is het goedje nog niet opgedoken. "Griekenland is nog een uitzondering", zegt Blanckaert. "Eigenlijk wachten we bang af welk land het volgende zal zijn. Duikt het op in Spanje, dan kan je met zekerheid zeggen dat de economische crisis de voornaamste aanleiding is."

Dat het zo'n opmars maakt in Griekenland, komt ook doordat je het erg gemakkelijk zelf kunt maken. "Je hoeft echt geen scheikundewonder te zijn", zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). "Je vertrekt van pseudo-efedrine, een geneesmiddel tegen neusloop. Dat kun je daar gewoon in de apotheek krijgen. Dat meng je dan met vloeistoffen. Batterijvloeistof in dit geval, of nog andere troep. Eigenlijk kun je dat perfect in je keuken maken."

De situatie in Griekenland baart intussen zorgen. In de Atheense wijken waar drugsverslaafden zich ophouden, neemt het geweld toe. Stevige gebruikers kunnen het na enkele maanden meestal niet meer navertellen. "Zo'n middelen, waarvan je nauwelijks weet wat er inzit, verwoesten je lichaam", zegt Tytgat.

"Blijkbaar gaan mensen op zoek naar de goedkoopste alternatieven om de ellende te ontvluchten. De economische crisis doet armen naar de grootste rommel grijpen."