Direct naar artikelinhoud

Syrië-resolutie splijt VN in twee

Het Westen heeft boos gereageerd op het veto dat Rusland en China hebben gebruikt om een VN-resolutie over Syrië te blokkeren. Het zou de eerste juridisch bindende resolutie van de VN tegen Syrië zijn geweest sinds de veiligheidsdiensten van president Bashar al-Assad half maart tanks en militairen begon in te zetten tegen demonstranten. Daarbij zijn volgens VN-cijfers al 2.700 doden gevallen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, sprak woensdag van "een trieste dag voor het Syrische volk". Hij vindt dat de Veiligheidsraad "zijn stem moet verheffen tegen een dictator die zijn volk uitmoordt en probeert de terechte hoop van Syriërs op democratie tot zwijgen te brengen". Volgens Juppé blijft Frankrijk de "rechtvaardige strijd" van de Syriërs die het vertrek van Assad eisen steunen.

Ook Duitsland heeft scherpe kritiek geleverd op het veto van Rusland en China. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, zei dat het "een bijzonder treurige dag was voor de internationale rechtspraak en de mensenrechten". Volgens Westerwelle tast het veto de "autoriteit van de Veiligheidsraad aan". Hij voegde eraan toe dat ook Duitsland zal doorgaan met het opvoeren van de druk op Damascus.

Tot drie keer toe werd het taalgebruik in de VN-resolutie afgezwakt, tot het punt dat het woord sanctie er niet meer in voorkwam. Er werd slechts over "gerichte maatregelen" gesproken in de hoop zo tegemoet te komen aan de bezwaren van Rusland en China, beide oude bondgenoten van Damascus. Tevergeefs. De stemming was negen tegen twee, met onthoudingen van India, Zuid-Afrika, Brazilië en Libanon.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Susan Rice, toonde haar woede al direct na de stemming. Ze liep weg uit de zaal toen de Syrische VN-ambassadeur Bashar Jaafari de Amerikaanse regering beschuldigde haar veto te gebruiken om Israël te beschermen, wat volgens Jaafari neerkomt op "deelname aan een genocide".

In Damascus prees een naaste adviseur van president Assad het besluit als "historisch". Rusland en China geven het Syrische bewind hiermee de tijd om de hervormingen uit te voeren en te versterken, zei Bouthaina Shabaan.

De Russische VN-ambassadeur Vitaly Tsjoerkin zei dat zijn land het regime van Assad niet steunt, maar tegen de resolutie heeft gestemd omdat die "is gebaseerd op een filosofie van confrontatie", een "ultimatum van sancties" bevat en tegen een vreedzame oplossing van de crisis is. De Chinese VN-ambassadeur Li Bandong zei dat China tegen de resolutie had gestemd omdat "sancties, of de dreiging van sancties, de situatie in Syrië niet helpen, maar eerder ingewikkelder maken".

Op de vraag of de NAVO plannen heeft een rol te gaan spelen in Syrië, antwoordde secretaris-generaal Rasmussen tijdens een persgesprek in Brussel: "Daar kan ik heel duidelijk in zijn: nee! We keuren het gebruik van geweld tegen vredelievende demonstranten met kracht af, maar we hebben geen enkele intentie daar te interveniëren. Het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld Libië. Voor die operatie lag er een VN-mandaat en een verzoek uit de regio." Maar ook als de VN met een mandaat komen voor Syrië, verzekert Rasmussen, heeft de NAVO geen intentie daar actief te worden.

Twijfel over heldin Syrische revolutie

Een jonge Syrische vrouw, over wie was gemeld dat zij door veiligheidsagenten was onthoofd en zwaar verminkt, is woensdag op de Syrische staatstelevisie verschenen. Zowel Syrische activisten als mensenrechtenorganisatie Amnesty International berichtte vorige maand dat de 18-jarige Zainab al-Hosni op brute wijze was omgebracht toen ze in de gevangenis zat.

Gezegd werd dat zij het eerste dodelijke vrouwelijke slachtoffer was van de wrede onderdrukking van de Syrische protestbeweging. Al-Hosni zou zijn onthoofd en gevild en haar armen zouden eraf gehakt zijn.

De vrouw die woensdag op de Syrische staatstelevisie verscheen zei "de leugenachtige buitenlandse tv-stations" te willen tegenspreken door in het openbaar te treden. Ze zei in augustus uit haar ouderlijk huis in Homs te zijn weggelopen omdat ze door haar broers werd mishandeld. Activisten menen dat de vrouw op tv een lookalike van Zainab was.

(VK)