Direct naar artikelinhoud

Republikein: 'Holocaust is grootste leugen uit geschiedenis'

De Republikein Arthur Jones wil een plek veroveren in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Maar of de kiezers zijn opmerkelijke ideeën waarderen is maar zeer de vraag. Zo zei hij deze week dat de Holocaust 'een sprookje' was.

Jones (64) probeert de Republikeinse kandidaat te worden die het uiteindelijk moet opnemen tegen de Democraat Dan Lipinski in het derde district van de staat Illinois. "Voor zover ik het zie, is de Holocaust niets meer dan een verzinsel van de Joden", zei Jones. "Het is the blackest lie in history." Volgens de Republikein verdienen de Joden miljoenen dollars aan boeken, films en toneelstukken aan dit 'sprookje'.

Arthur Jones vergelijkt de toestand van de huidige VS met die van Duitsland op het einde van de Eerste Wereldoorlog. "Ons land valt economisch, politiek, cultureel en militair uit elkaar", zegt hij.

Jones, die erom bekend staat 'familie-vriendelijke' feestjes te organiseren rond de verjaardag van Hitler, maakt overigens weinig kans op de nominatie namens zijn partij. Hij probeerde al twee keer eerder tevergeefs de Republikeinse voorverkiezingen te winnen. Wat velen echter tegen de borst stuit is dat de Republikeinse top de man nog niet op het matje heeft geroepen.

Nazimarsen

In zijn jongere jaren was Jones lid van de Nationaal-Socialistische Partij en liep hij mee in verscheidende nazi-marsen in Chicago. "Filosofisch ben ik een nationaal-socialist", zegt Jones. "Officieel behoor ik tot geen enkele partij, behalve die van mezelf, het America First Committee."

Mocht Jones toch de voorverkiezingen winnen van zijn (vooralsnog) veel populairdere tegenstanders Jim Falvey en Richard Grabowski, dan is de kans nog altijd klein dat hij de echte verkiezingen wint. Dit district wordt al decennia gewonnen door Democraten.