Direct naar artikelinhoud

‘San Antonio Express’ heft het glas op Pierre Celis

“Texas en de wereld verloren een van de meest geliefde iconen onder de bierbrouwers. Pierre Celis, de melkboer die het tot wereldberoemde bierbrouwer schopte, had een enorme invloed op vele lokale Amerikaanse brouwers via zijn Celis Brouwerij in Austin in de jaren negentig.” De Amerikaanse San Antonio Express kent zijn bierklassiekers. Bij monde van lokale brouwers die Pierre Celis goed gekend hebben tijdens zijn Amerikaanse passage wijdt het een eerbetoon aan een van Belgiës grootste brouwers, die op 9 april op 86-jarige leeftijd de strijd tegen kanker verloor.

Celis blijkt de mentor te zijn geweest van een zekere Kevin Brand, eigenaar van een brouwerij in Austin. Brand haalt herinneringen op aan de motivatie van Celis om een brouwerij te openen in de VS. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond er een veldhospitaal in zijn thuishaven Hoegaarden. Dat de VS-troepen Hoegaarden bevrijdden, inspireerde hem om een manier te vinden om hen te bedanken.”

Ene Brock Wagner, stichter van de brouwerij Saint Arnold in Houston, heeft Celis vele jaren gekend. Ook hij is lyrisch. “Pierre heeft er mee voor gezorgd dat bierdrinkers in Texas zich bewust werden van de diversiteit in de wereld van het bier.” Leuk weetje: een van de bieren die Pierre Celis in de VS brouwde, Pale Rider, zou hij speciaal voor de Amerikaanse regisseur Clint Eastwood hebben gemaakt. De auteur van het stuk, biercolumnist Eric Braun, herinnert zich nog zijn eerste ‘witteke’, op de veranda van zijn ouders in Austin eind de jaren negentig. “Het heeft me op slag veranderd in een liefhebber van speciaalbieren.”