Direct naar artikelinhoud

Biografische strip over Hergé stopt nooit met groeien

'De avonturen van Hergé' is een biografische strip die maar blijft groeien. De eerste uitgave verscheen in 1999 en deze week verschijnt de derde, geüpdate versie van het album.

"Bij elke editie verfijnen we het portret van Hergé een beetje", vertelt tekenaar Stanislas Barthelemy. Samen met scenaristen Jean-Luc Fromental en Jose-Louis Bocquet werkte hij aan een strip-biografie van tekenaar Hergé. Om de zoveel tijd vullen ze De avonturen van Hergé aan met nieuwe pagina's. Wanneer er nieuwe feiten over de stripauteur opduiken, worden ze opgenomen in het boek.

Het album wordt nu voor de derde keer uitgegeven en de versie die binnenkort in de rekken ligt, telt tien pagina's meer dan het stripverhaal dat in 1999 verscheen. Ter ere van de heruitgave krijgt het boek een tentoonstelling in het MOOF, 'Museum of Original Figurines'. De Franse makers van de stripbiografie zien er geen graten in om steeds aan hetzelfde album te blijven sleutelen. "Hergé aarzelde ook nooit om veranderingen aan te brengen in gepubliceerde Kuifjesverhalen", zegt scenarist Fromental.

De stripbiografie werd in 2007 voor een tweede keer uitgebracht, toen bevatte het album acht nieuwe pagina's. Een scène waarin Hergé tijdens het schetsen zijn rosse held bedenkt, was nieuw. Andere nieuwe pagina's zijn die over Jaques Van Melkebeke, die onder meer het album De zonnetempel schreef.

Collaborateur

Van Melkebeke was een collaborateur in de oorlog en mocht niet meer werken. Hergé had zelf ook gecollaboreerd, maar dat was minder geweten. Hij liet Van Melkebeke discreet onder hem werken. Op een gegeven moment had hij genoeg van de scenarist en liet hij hem vallen. "Die passage toont zijn lelijke kanten", zegt Barthelemy. "Hergé was een zakenman en kon heel hard zijn." Fromental vult aan dat de tekenaar zijn medewerkers, die voor hem schreven en tekenden, nooit een naamsvermelding heeft gegeven. "Hergé was bij het eerste contact zeer charmant, een man van de wereld, maar als je hem beter leerde kennen, ontdekte je dat hij eigenlijk maar een rare snuiter was, zeer gestrest ook."

Hergés tegenstanders noemen hem fascistisch, maar de auteurs van het album hebben toch een aparte band met hem. Getuige zijn de twee laatste pagina's van het album, die er sinds dit jaar zijn bijgevoegd. "Die pagina's vertellen het verhaal over de dood van Hergé", vertelt Fromental. "We zien hem wachten op de laatste vlucht in een luchthaven, een allegorie op het laatste Kuifje-album, dat zich afspeelt op een vliegveld. Hergé stapt ten slotte op een vliegtuig naar de sterren. Die scène hebben we gemaakt toen het hele boek was afgewerkt,uit empathie voor ons personage."

Het hoofdstuk over Hergés dood is het enige waarbij de makers zichzelf wat artistieke vrijheid gunden. Voor de andere delen van het boek baseerden ze zich enkel op feiten. Anekdotes die niet in minimaal twee biografieën terugkwamen, zijn niet gebruikt. "Toen we aan het boek begonnen, spreken we af ons te baseren op feiten en dat vond ik prima", zegt Barthelemy. "Hergé is voor mij een grote meester, dus ik had geen zin om roddels over hem te publiceren. Zijn personage is vaak door het slijk gehaald, maar ik wilde een correct beeld weergeven."

De scenaristen bestudeerden niet alleen het verleden van Hergé, ze keken ook naar zijn stijl. Fromental vertelt dat het van in het begin hun doel was om de narratieve technieken van de Kuifje-albums te integreren in hun strip. Tekenaar Stanislas heeft de stijl van Kuifjes geestelijke vader niet gekopieerd. "Ik ben meer geïnspireerd door Alain Saint-Ogan,het grote voorbeeld van Hergé", zegt hij. "Een album in de stijl van Kuifje, zou afschuwelijk lelijk zijn."

De auteurs plannen een nieuwe stripbiografie over Georges Simenon, schrijver van de commissaris Maigret-verhalen. "Voor alle duidelijkheid, we maken deze albums voor onszelf", zegt Fromental nog. "Dit project is egoïstisch, want we beleven er enorm veel plezier aan."

De avonturen van Hergé ligt deze week in de rekken. De tentoonstelling in het MOOF loopt tot 20 oktober 2012.