Direct naar artikelinhoud

Kamerlid Vlaams Belang vindt Russische verkiezingen wél 'open en eerlijk'

Tegen de rest van de wereld en ook zijn eigen partij in vindt VB-Kamerlid Tanguy Veys dat de Russische verkiezingen 'open en eerlijk' zijn verlopen. Hij verscheen vorige week als 'internationale waarnemer' met die boodschap in een nieuwsuitzending op de Russische televisie.

Vlaams Belang was vorige week goed vertegenwoordigd bij het toezicht van de Russische parlementsverkiezingen. Op vraag van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vaardigden Kamer en Senaat elk twee waarnemers af, en aan Vlaamse kant waren dat Kamerlid Peter Logghe en senator Yves Buysse, allebei van VB. "We hebben in Moskou en Sint-Petersburg kieslokalen bezocht en echt straffe dingen gezien", blikt Logghe terug. "Namen en adressen die in het kieshokje werden bij geschreven in de registers. Terwijl wij erop stonden te kijken. Er was fraude op grote schaal. Dat heb ik ook zo beschreven in mijn rapport voor de Kamer."

Zelfde teneur op de website van de VB-Kamerfractie: "Het verkiezingsresultaat laat een zeer wrange nasmaak na. Omdat er toch wel een belangrijk aantal inbreuken op de normale verkiezingsgang werd vastgesteld."

'Geen overtredingen'

Nagenoeg alle buitenlandse waarnemers kwamen tot dezelfde bevinding. Op YouTube duiken al dagenlang filmpjes op van met kiesbiljetten knoeiende ambtenaren. Eén man houdt tegen de stroom in vol dat alles correct is verlopen: het Gentse Kamerlid Tanguy Veys (Vlaams Belang). Hij reisde vorige week naar Siberië en was op 5 december te zien op de Russische televisiezender 10 Kanal. Hij werd bij de kijker geïntroduceerd als 'Tanguy Weiss, MP uit België' en 'internationale waarnemer'.

Het televisiefragment is on line terug te vinden. Veys zit achter een microfoon en spreekt: "Het was zeer nuttig om zelf te zien hoe de verkiezingen verliepen en dat de stemming open en eerlijk verliep, in de aanwezigheid van een groot aantal waarnemers van Russische politieke partijen die getuigden dat ze geen overtredingen vaststelden."

Zolang hij in Rusland zat, liep Veys te koop met de aandacht die hem er te beurt viel. Hij twitterde: 'Zal hier in Novosibirsk de komende dagen thermisch ondergoed (het is hier -11 graden Celsius) goed kunnen gebruiken.' Later: '@ Persconferentie regionale verkiezingscommissie in Keremovo over Russische parlementsverkiezingen, nadien een interview met de nationale TV.'Alle tweets die verwezen naar zijn bezoek aan Rusland zijn inmiddels verwijderd.

"Ik was daar op uitnodiging van een Poolse ngo", zegt Tanguy Veys. "Ik was er niet alleen. Ook Johan Deckmyn en Frank Creyelman (twee andere VB-verkozenen, DDC) reisden mee. Ja, we waren daar blijkbaar met vijf mensen van Vlaams Belang. Ik weet dat andere waarnemers tot andere bevindingen kwamen, maar kan enkel spreken over wat ik zelf vaststelde. Ik heb zelf geen fraude opgemerkt."

'Een of ander ngo'tje'

De organisatie die parallel aan de OVSE de drie VB'ers uitnodigde is het in Brussel gevestigde EODE, de Eurasian Observatory for Democracy & Election. De uitnodiging voor de missie in Rusland vermeldt als contactpersoon Mateusz Piskorski. Hij zetelt sinds 2005 in het Poolse parlement voor de partij Zelfverdediging, maar was daarvoor leider van de Poolse skinhead-beweging en hoofdredacteur van het neonazistische blad Odala. In editorialen zong hij de lof van Adolf Hitler, de SS en de Gestapo. Op internet poseert Piskorski voor een vlag met een hakenkruis. "Dit is de man", beaamt Veys als we hem de foto doorsturen. "Ik ga ervan uit dat dit een gemonteerde foto is."

Piskorski stak zijn bewondering voor de Russische premier Vladimir Poetin nooit onder stoelen of banken. Hij reisde vorige week ook zelf naar Rusland en stuurde op de verkiezingsavond een persbericht de wereld in: "Iedereen zegt dat het proces zeer transparant is verlopen."

Een tweede naam op de uitnodiging van de ngo was die van Luc Michel. Hij is een oudgediende van Franstalig extreem rechts uit Charleroi. Michel (53) was actief bij de terreurgroep Front de la Jeunesse en het FNF, een voorloper van het Front National. "Michel heeft extreem rechts lang geleden al de rug toegekeerd", zegt Manuel Abramowicz van RésistanceS, het Belgisch observatorium van extreem rechts. "Hij creëerde zijn eigen communistische minipartijtje PCN, en begon te dwepen met figuren als Stalin, Slobodan Milosevic, Saddam Hoessein en - recent - kolonel Kadhafi. Hij verdiende daar, voor zo ver ik begreep, ook zijn brood mee. Hij reisde tot voor kort vaak naar Libië. Je zou hem kunnen zien als een weinig succesvolle pr-jongen van dictators voor wie het einde nadert."

Yves Logghe vindt niet dat er kan worden gesproken van een tweespalt binnen VB: "Yves Buysse en ik zaten daar met een echt parlementair mandaat, Tanguy enkel op uitnodiging van een of ander ngo'tje. Hij is wellicht naar daar getrokken met zijn besluit al op zak."