Direct naar artikelinhoud

'Een relatie is niet elke dag passionele seks'

Annick Ruyts trok jarenlang de wereld rond op zoek naar mooie liefdesverhalen. In De bijl van Cupido schetst ze een vollediger beeld. Niet alleen romantiek, maar ook overspel, echtscheidingen en jaloezie komen aan bod. 'Natuurlijk geloof ik nog in de liefde, alleen niet in het romantische ideaal.'

'De Vlaming en de liefde' dat is in een notendop waar Annick Ruyts het zes weken lang in De bijl van Cupido over wil hebben. "Omdat relaties en alles wat daar mee samenhangt toch datgene is waar we het meest mee bezig zijn." Ruyts zocht en vond mensen die wilden vertellen wat liefde voor hen betekent. In goede én kwade dagen.

Hoe moeilijk was het om mensen te vinden die wilden vertellen over hun echtscheiding, het overspel van hun partner of hun ziekelijke jaloezie?

Ruyts: "Het was een heel intensieve researchperiode. Mensen staan niet in de rij om hun relatie voor de camera uit de doeken te doen. Voor een programma als Grenzeloze liefde lag dat anders. Iemand die een knap lief heeft opgescharreld in pakweg Costa Rica zet met veel plezier de deur open. Maar wanneer je moet vertellen dat je uit pure jaloezie twintig keer per dag de gsm van je man controleert, wordt het natuurlijk een ander verhaal.

"Niemand is daar trots op. Maar uiteindelijk hebben we toch een aantal mensen gevonden die wilden getuigen. Omdat ze op die manier hoopten een verschil te maken. Door te vertellen wat zij hebben meegemaakt, willen ze andere mensen voor dezelfde fouten behoeden."

De gesprekken met de getuigen lijken vaak een soort therapeutische sessies. Had jij ook soms dat gevoel?

"Neen, het klopt dat sommige mensen hun hart bij me uitstorten, maar dat maakt me niet tot hun therapeute. Veel van de mensen die ik heb gesproken vonden het belangrijk om ook eens hun kant van het verhaal te doen. Iemand die er een affaire op na houdt bijvoorbeeld wordt door de buitenwereld meteen als 'dader' bestempeld, terwijl die ook zijn versie van de feiten heeft."

"Voor bepaalde getuigen werkte het misschien therapeutisch om dat eens te kunnen vertellen, maar ik blijf in de eerste plaats journaliste. Al is het dan wel een journaliste die vaak na tien minuten en een kopje koffie aan een koppel vraagt hoe vaak ze nog seks hebben."

Heb je zelf iets geleerd tijdens het maken van De bijl?

"Ik ben vooral geschrokken van de invloed die het internet op onze relaties heeft. Het blijkt niet alleen dé manier te zijn om iemand te versieren, het is ook een ideaal instrument om op zoek te gaan naar oude liefdes of gewoon wat te flirten. Zelfs ik krijg op mijn gezegende leeftijd nog oneerbare voorstellen wanneer ik 's nachts nog achter mijn computer zit."

Blijf je ondanks alles nog geloven in de liefde?

"Natuurlijk. Voor tweehonderd procent. Alleen weet ik ondertussen dat het romantische ideaalbeeld van de liefde een fabeltje is. Er vliegen niet elke dag witte duiven voorbij en je hebt niet elke dag passionele seks. Liefde is werken en er zullen goede en slechte dagen zijn. Maar dat is geen reden om het geloof er in op te geven."

De bijl van Cupido, vanavond om 21u35 op Canvas