Direct naar artikelinhoud

Resten van laatste tsaar opnieuw opgegraven

Onderzoekers hebben in Sint-Petersburg de stoffelijke resten van de Russische tsaar Nicolaas II en zijn vrouw opgegraven voor DNA-analyse. Daarmee buigen de autoriteiten voor de orthodoxe kerk, die altijd heeft getwijfeld aan de echtheid van de resten.

De Romanovs werden in 1918 door de bolsjewieken geëxecuteerd in Jekaterinenburg, maar hun resten werden pas in 1991 ontdekt in een bos buiten de stad. Tachtig jaar na de moord werden de tsaar en zijn gezin in het bijzijn van president Jeltsin herbegraven in de Petrus- en Pauluskathedraal in Sint-Petersburg, ondanks twijfels van de Russisch-orthodoxe kerk. Patriarch Aleksi II liet verstek gaan bij de plechtigheid, de priester die de dienst leidde mocht Nicolaas' naam niet noemen en tsaar Nicolaas II moest het doen met een plaats in een zijvleugel van de kathedraal.

De bedoeling was dat ook de resten van de laatste twee kinderen van de tsaar, Aleksej en Maria, in de kathedraal zouden worden bijgezet. Hun resten werden in 2007 gevonden op een andere plaats buiten Jekaterinenburg. DNA-onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het inderdaad om de tsarenkinderen gaat, maar de kerk weigerde toestemming te geven voor hun herbegrafenis.

Onder druk van de kerk hebben de autoriteiten het onderzoek naar de moord op de tsarenfamilie, dat in 1998 werd gesloten, nu heropend. De stoffelijke resten zullen nu nog eens vergeleken worden met DNA-materiaal van andere Romanovs, zoals de bloedvlekken op het uniform van tsaar Alexander II, die in 1881 door anarchisten werd opgeblazen.

Forensisch expert Peter de Knijff van het Leids Universitair Medische Centrum verbaast zich over het heropenen van het onderzoek. Buitenlandse experts hebben volgens hem in 2009 definitief vastgesteld dat het om de resten van de tsarenfamilie gaat. "Dat rapport, dat is opgesteld op verzoek van de Russische autoriteiten, begraaft alle complottheorieën. Er zit niets in dat niet lijkt te kloppen."

Ook een deel van de nazaten van de Romanovs vindt het nieuwe onderzoek overbodig. Maar andere familieleden zijn het met de kerk eens dat de resten nog eens onder de loep moeten worden genomen. De tsaar, zijn vrouw Alexandra en de kinderen zijn in 2000 door de Russisch-orthodoxe kerk tot martelaren verklaard. Volgens de kerk zou het op blasfemie neerkomen, als de gelovigen de verkeerde resten aanbidden.