Direct naar artikelinhoud

Robert Fico, de Viktor Orban van Slowakije

Robert Fico, de socialistische premier van Slowakije, moet in het vluchtelingendebat niet onderdoen voor zijn Hongaarse collega Viktor Orban. Net als Orban verzet Fico zich met klem tegen de Europese asielquota.

"Zolang ik premier ben, zal ik dit Europees dictaat niet respecteren." Het is duidelijk: de nieuwe 'monsieur non' van Europa heet Robert Fico. Hij is advocaat van opleiding en is sinds april 2012 premier van Slowakije, na een eerste termijn van 2006 tot 2010.

Samen met de andere Oost-Europese landen Hongarije, Tsjechië, Roemenië en Polen trekt Slowakije van leer tegen de opgelegde Europese spreidingsquota in de vluchtelingencrisis. De Hongaarse premier Orban spant de kroon met het inzetten van hekken, traangas en rubberkogels aan zijn grenzen. Fico liet dan weer al meermaals weten dat niemand Slowakije moet zeggen wat het moet doen, en dat hij zich op alle mogelijke manieren zal verzetten tegen een stemming over asielquota.

Hij waarschuwt ook voor de aanwezigheid van terroristen onder de vluchtelingen. Zoals Orban wil hij zijn land behoeden voor "massamigratie van moslimimmigranten die moskeeën zullen beginnen bouwen". Bij Fico gaat het voorlopig dus meer over woorden dan daden, maar de toon is gezet.

De socialisten in het Europees Parlement willen Fico en zijn partij wegens deze uitspraken uit de S&D-fractie zetten. Ze vinden dat ze absoluut niet in lijn liggen met het standpunt van de rest van de socialistische fractie. Dit in groot contrast met de christendemocratische EVP-fractie, die Orban voorlopig niet opzij schuift.

"De ongenuanceerde uitspraken die Fico omtrent de vluchtelingencrisis doet, zijn werkelijk hors catégorie", zegt Europees parlementslid voor de sp.a Kathleen Van Brempt in De Standaard. De Europese socialisten hebben Fico's partij al eerder geschorst, door het sluiten van de coalitie met de xenofobe Slowaakse Partij in 2006.

Opkomen voor de armen

Fico staat bekend als een oud-communist. Net voordat de Fluwelen Revolutie Slowakije in 1989 van het Sovjet-juk onttrok, werd hij lid van de Communistische Partij. In 1999 stichtte hij zijn eigen partij, de sociaaldemocratische Smer. Meteen trok hij van leer tegen de economische hervormingen van de toen liberale regering, wat hem meteen populariteit opleverde.

Fico verdedigt de minderbedeelden in zijn land en pleitte tijdens zijn verkiezingscampagnes al voor hogere belastingtarieven voor rijken en ondernemingen. Critici beschuldigen hem van populisme, maar Fico is ongetwijfeld de populairste politicus in Slowakije. Toch wordt ook hij niet gespaard van schandalen. Zo zou hij 17.000 euro uit een noodfonds voor overstromingsslachtoffers aan een fitnessmodel hebben gegeven, die het geld gebruikte voor kledij, haar persoonlijke trainer en nagel- en haarverzorging.