Direct naar artikelinhoud

'Wat De Wever kan, kunnen wij ook. We gaan de stad bezetten'

Drie Gentse liberalen voeren de komende twee weken campagne in Antwerpen. Hun inspiratiebron: de alom- tegenwoordige affiches van Bart De Wever. 'Wat De Wever gedaan heeft in Gent, dat is een piske in vergelijking met wat wij hier zullen doen.'

'Voor een liberaal Gent" staat er op een bovenop een bakfiets gemonteerd pamflet. Locatie: knal voor het Antwerpse stadhuis. "Nee nee, we hebben ons niet van stad vergist. Dat zeggen we nu al de hele ochtend tegen de voorbijgangers", zegt Edmond Cocquyt, één van de drie gezichten op de affiche en nummer negen op de Gentse Open Vld-lijst voor 14 oktober. Samen met nummer zeven, Mania Van der Cam, en nummer tien, Liliane Vandenheede, voert hij campagne op de Grote Markt.

Niet dat het daar een drukte van jewelste is, maar daar malen de debuterende kandidaten niet om. Dit is slechts de startpositie, uitgekozen voor haar symbolische waarde. Straks trekken ze de Meir op en zullen ze postvatten aan het station van Antwerpen-Berchem. In de hoop de shoppende en pendelende Gentenaar te onderscheppen. Geen eenmalig folietje is dat, neen, het drietal plant de komende twee weken op die manier zijn dagen te slijten.

"We hebben onze campagne volledig naar Antwerpen verlegd. In Gent kunnen we niet meer opvallen, daar zijn we maar enkele kandidaten tussen alle anderen. Het heeft geen zin dat we er blijven rondlopen", legt Van der Cam uit. "In Gent gaan ze ons niet eens missen", voegt Cocquyt er aan toe. "Ik ben er ook van overtuigd dat hoe meer dat wij zullen inzetten op Antwerpen, hoe beter we zullen scoren in Gent. Dubbel zo goed, zelfs. Waarom dat zal werken? 'Een andere partij' doet dat toch ook zo? Die plakt zelfs heel Vlaanderen vol met één kop. En die wordt er blijkbaar populairder door. Wel, wat Bart De Wever kan, dat kunnen wij ook."

Bart De Wever. De naam valt vaak tijdens het betoog van Edmond Cocquyt, ook wel bekend als nachtburgemeester van Gent, de man achter Gent Onafhankelijk en organisator van het wereldrecord regeringsvormen. "Wat De Wever gedaan heeft in Gent met zijn affiches, dat is een piske in vergelijking met wat wij hier zullen doen", blaast hij. "We gaan Antwerpen bezetten. We gaan door tot de Leien en de Kaaien vol staan met onze gezichten!" Dat de Gentenaars precies Antwerpen hebben uitgekozen is dan ook niet toevallig. "We pakken hem op zijn eigen nest."

Of ze op die manier hun campagne niet iets te veel op De Wever afstemmen? Liliane Vandenheede knikt bezorgd. "We mogen dat zo niet zeggen. Dat De Wever over heel Vlaanderen hangt, dat is wel de aanleiding geweest voor onze actie. Dat heeft ons aan het denken gezet en ons op ideeën gebracht. Maar verder gaat dat niet." Ze richt zich tot Cocquyt en maant hem aan de N-VA'er iets minder te vermelden. Die haalt zijn schouders op. "Waarom? De Wever krijgt sowieso veel exposure. Dit zal er nog wel bij kunnen."

Campagne voeren voor hun Antwerpse collega's zijn de drie niet van plan. "Die kunnen hun eigen boontjes doppen." Annemie Turtelboom, boegbeeld van die Antwerpse Open Vld, komt even langs en geeft hen gelijk. "Wie denkt dat ze ons moeten komen helpen, heeft het niet begrepen", luidt het nors. Om dan met de glimlach op een sceptisch kijkende vrouw af te stappen. "Wat doen die mannen hier? Dat is toch niet serieus?" Turtelboom doet haar best om het uit te leggen. De vrouw zucht. "Politiek, ik ga dat nooit begrijpen."