Direct naar artikelinhoud

Spektakelstuk zonder winnaar

Voetbal was een feest in het Ottenstadion. Zowel AA Gent als Club Brugge hadden dit spektakelstuk kunnen winnen, ieder een punt stelde evenwel niemand teleur. Als het stof is opgetrokken, dient ook de harde realiteit gesteld: Anderlecht loopt twee punten in op Club Brugge, AA Gent zakt naar plaats vijf.

Toen u en ik klein waren en op zondag de zon scheen, gingen we na de mis voetballen met de vriendjes in het park: spelen en laten spelen, puur plezier.

Wel, het had er veel van weg, het spektakel van gisterenmiddag in Gentbrugge. Een heerlijke cocktail. Twee trainers die allebei meenden dat ze de zege verdienden, uiteindelijk één grote winnaar: de neutrale voetballiefhebber.

Zelfmoordpiloot

Club Brugge kon dan toch geen beroep doen op Ryan Donk, en dat liet zich een hele wedstrijd gevoelen. Zelfmoordpiloot Almebäck liet zich na vijf minuten al aftroeven bij de 1-0 van Mboyo, en was vervolgens in de opbouw - aan de bal werd hij vrij gelaten - een irritante stoorzender voor zijn eigen ploeg. Vázquez ergerde zich blauw.

Blauw-zwart herstelde zich van de vroege opdoffer. Tchite was bedrijvig en snedig, Bacca was Bacca - onnavolgbaar in zijn voetbalspinsels - en Lestienne stond net als tegen Cercle weer eens op de goede plaats. Tchite lokte een penalty uit voor Bacca, Lestienne duwde een assist van de Colombiaan in doel. Tussendoor zette ook Remacle - hyperkinetisch, gisteren - een elfmeter om. Het spel golfde op en neer, hoogst vermakelijk. Eentje stak er bovenuit: Pelé, op zijn identiteitskaart staat Ilombe Mboyo. Een spits met het hele repertorium: stevig lichaam dat hij goed gebruikt, sterk aan de bal, verstandige bewegingen en ook nog eens efficiënt. Een topper in België.

Het werd nóg beter na de rust. Club Brugge leek de Slag te gaan winnen. Het werd dominant op het middenveld, waar Vázquez ontwaakte en Blondel zijn match speelde. Vadis Odjidja ontgoochelde, hij begint meer en meer op Walter Baseggio te gelijken. Vázquez vlamde op de lat, Bacca stuitte op Padt, lobde een bal op het dak van het doel én scoorde. De lijnrechter had zand in de ogen en vlagde onterecht: "Een doelpunt dat geen buitenspel is en toch buitenspel wordt gefloten, is een fout", sprak Georges Leekens een wijsheid waar geen speld tussen kan.

Club Brugge is een perpetuum mobile dat, zodra een resem meerwaardespelers (Donk, Larsen, Tchite, Trickovski, Refaelov) helemaal fit is, alleen nog beter zal worden.

'Wonderwall' Jorgacevic

Achterin staat ook nog eens een Servische muur: wonderwall Jorgacevic pakte uit met een fabuleuze dubbele redding op kopstoten van Nayaho en Melli. Want AA Gent deed zijn duit in het zakje, weliswaar veel meer dan Club met individuele acties: Mboyo, Conte, Remacle. Trond Sollied gaf toe: "We hebben vaak te lang met de bal gelopen." Mboyo - op de lat -, Conte - naast een open doel gekopt - en de ingevallen Raman - voorlangs - hadden op hun beurt de Buffalo's de zege kunnen schenken.

Wat een wedstrijd. En een pluim voor beide trainers. Niet te geloven haast, dat Trond Sollied bij een nederlaag op Standard misschien zijn biezen had moeten pakken. Anderzijds: als voetbal economisch rendabel moet zijn, haakt de filosofie van Trond af. Hij gaat liever in het park voetballen.