Direct naar artikelinhoud

Dauphiné: eindwinnaar Wiggins meteen topfavoriet voor Tour

Bradley Wiggins start over drie weken als torenhoog favoriet voor eindwinst in de Tour de France 2012. Er is geen ontkomen aan, na het machtsvertoon van de Brit en zijn ploeg afgelopen week in de Dauphiné. Voor het tweede jaar op rij werd Wiggins eindwinnaar.

Tien jaar geleden durfde hij zelfs niet in de buurt van renners als Museeuw, Virenque of Frank Vandenbroucke te komen. "Ik durfde haast niet naar ze te kijken. In het peloton maakte ik me uit de voeten als ze eraan kwamen."

Tien jaar later heeft Bradley Wiggins een merkwaardige gedaanteverwisseling ondergaan. Een beetje blufferig klinkt het tegenwoordig zo: "De vraag is niet of ik ooit de Tour zal winnen, de vraag is wanneer." Dat zou wel eens 2012 kunnen worden.

In de tijdrit donderdag reed hij Tony Martin, wereldkampioen en de nieuwe norm in de discipline, op een halve minuut. In de koninginnenrit zaterdag toonden zijn Sky-ploegmaats wat ze in hun mars hebben. En dan won Edvald Boasson Hagen ook nog een ritje. De weelde is groot. Iemand vergeleek de demonstratie van Sky met de US Postalploeg van Lance Armstrong en Johan Bruyneel uit de grote dagen. Wiggins vond de vergelijking wel gepast.

En dan is er Wiggins zelf. "Ik ben een betere klimmer geworden en een betere tijdrijder. Nooit heb ik een betere vorm gehad voor de Tour dan nu." In zijn hoofd is hij ook sterker geworden. "Wie heeft ooit in hetzelfde jaar Parijs-Nice en de Dauphiné gewonnen?", vroeg hij gisteren. Het was niet om te bluffen, hij wilde het gewoon weten. Het antwoord was Eddy Merckx. Wiggins: "Dank u wel. Wie won er in datzelfde jaar ook nog de Ronde van Romandië?" Het antwoord bleef uit.

Vier jaar geleden werd Wiggins vierde in de Tour. Uit het niets. Een Britse pisterenner die het jaar ervoor nog olympisch goud en een wereldtitel had gewonnen, bleek in een grote ronde te kunnen schitteren. Maar in 2010 liep het mis. "Ik werd 24ste. Het voelde als een vernedering. 2010 had me kunnen breken, maar het heeft me sterker gemaakt. Ik heb alles herdacht. Ik wist dat ik de kwaliteiten had. We moesten alleen de aanpak veranderen. Vorig jaar crashte ik uit de Tour. Dat kreeg me er niet onder. Een jaar is zo voorbij, wist ik. En zie, over drie weken begint de Tour."

Dan komt ook Mark Cavendish erbij. Misschien wordt dat nog de achilleshiel van Wiggins en zijn ploeg, dat ze niet allemaal voor hem kunnen werken. Wereldkampioen Cavendish heeft ook personeel nodig om ritzeges te behalen. "Cavendish gaat naar de Tour, geen twijfel mogelijk", zegt ploegleider Servais Knaven over de weelde. "We zullen de beste ronderenner van het seizoen en de beste sprinter ter wereld in één ploeg hebben."