Direct naar artikelinhoud

Overheid belooft bedrijven korting voor groene energie

Bedrijven die veel energie verbruiken krijgen vanaf volgend jaar steun van de overheid. Zowel de Vlaamse als de federale overheid beloven een korting op taksen voor groene energie. De belofte komt er nadat zinkproducent Nyrstar aan de alarmbel had getrokken.

Vlaanderen werkt aan een systeem van vrijstellingen op taksen voor groene stroom voor energie-intensieve bedrijven. Ook de federale overheid zal over de brug komen om zulke bedrijven in de toekomst te helpen. De overheden reageren daarmee op de noodkreet van Fred Hornung, de topman van Nyrstar België, afgelopen weekend in De Tijd.

De zinkproducent klaagt erover dat hij zich blauw betaalt aan allerhande heffingen en taksen op zijn elektriciteitsfactuur. "Als de overheid niet ingrijpt, kan onze fabriek in Balen niet langer concurreren", zegt Hornung.

Vlaamse groenestroomcertificaten kosten de onderneming 4,1 miljoen euro per jaar. Voor warmtekrachtcertificaten betaalt de onderneming in Vlaanderen 1,9 miljoen euro. De federale bijdrage voor windmolens op zee bedraagt 1,3 miljoen euro en er is ook nog een energietaks van 0,3 miljoen euro. Alles samen betaalt Nyrstar 7,6 miljoen euro per jaar.

Dat de onderneming zoveel betaalt, heeft te maken met het gigantische verbruik in zijn smelterij in Balen. De fabriek verbruikt jaarlijks 1 miljoen megawattuur of één procent van het totale Belgische elektriciteitsverbruik. Maar vergeleken met Nederland en Frankrijk, waar het bedrijf gelijkaardige zinksmelterijen heeft, swingen de kosten voor groene stroom de pan uit.

In Nederland en Frankrijk betaalt Nyrstar respectievelijk 116.000 en 560.000 euro. In de buurlanden worden de kosten voor hernieuwbare energie niet doorgerekend aan bedrijven en consumenten. Voor de fabriek in België is er een groot probleem, zegt Hornung. "Zink is een internationaal product. We kunnen de meerkosten, die in andere landen niet bestaan, niet verhalen op de consument."

Nyrstar berekende dat bij ongewijzigd beleid de taksen en heffingen zullen oplopen tot 17,5 miljoen euro in 2020. Delokalisatie van de fabriek is niet aan de orde. "Dat gaat simpelweg niet", zegt woordvoerder Geert Lambrechts. De productie verhuizen naar de buurlanden is evenmin aan de orde. De fabrieken in Nederland en Frankrijk draaien op volle capaciteit.

Nyrstar staat niet alleen met zijn klacht. Ook andere energie-intensieve bedrijven zoals chemiereuzen Tessenderlo en BASF kampen met gelijkaardige problemen. De sector van grote industriële verbruikers rekent op de overheid om met steun over de brug te komen en krijgt nu gehoor.

"Wij zullen een vrijstelling voorzien voor zeer energie-intensieve bedrijven, die blootstaan staan aan internationale concurrentie", zegt Gorik Van Holen, woordvoerder van Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a). Het is de bedoeling dat die vrijstelling er begin volgend jaar komt. Van den Bossche hoopt daarover nog voor de zomer een politiek akkoord te sluiten.

Ook de federale overheid staat klaar om te helpen. Een deel van de nucleaire rente, de woekerwinsten van nucleaire energieproducenten, wordt doorgeschoven naar de energie-intensieve bedrijven. Het regeerakkoord bepaalt dat er daarvoor in 2013 40 miljoen euro wordt uitgetrokken.

"De bedrijven vrezen een verdere stijging van de taksen. We begrijpen hun probleem en zullen dat binnen de perken houden", zegt minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a). "Maar verwacht niet dat we alles in een handomdraai oplossen."