Direct naar artikelinhoud

Jongeren grijpen vaker naar pepmiddelen bij sport en studie

Steeds meer jongeren nemen alsmaar vaker stimulerende producten om hun sportprestaties of intellectuele prestaties te verbeteren. Ze nemen daarbij ook steeds meer producten die ronduit gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Wanneer ze moeten presteren, grijpen almaar meer jongeren naar stimulerende middelen om zich fysiek of mentaal op te peppen, zo leert een onderzoek van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) bij 12- tot 17-jarigen. Niet alleen experimenteren jongeren vaker dan twee jaar geleden, ze gebruiken de middelen ook meer op regelmatige basis.

Het aantal jongeren dat producten nam om de sportprestaties te bevorderen, verdubbelde tegenover 2007. Iets meer dan een op de zes gaf toe deze producten al eens gebruikt te hebben. Een vijfde van de jongeren gebruikte al eens producten tegen fysieke vermoeidheid. Bij minder dan een op de tien bleef het gebruik beperkt tot één keer. Het zijn vooral jongeren uit het aso die hiervan gebruik maken. Ook blijken de oppeppende middelen vaker gebruikt door jongeren die niet tevreden zijn over hun familie, vrienden, school, woonplaats of zichzelf.

Ook het gebruik van middeltjes om de intellectuele prestaties en het geheugen te verbeteren, zit in de lift, van 17 naar 32 procent. “Het gebruik hiervan is wellicht gerelateerd aan examen- en schoolstress”, aldus Denise Van den Broeck van OIVO. Een sluitende verklaring voor het toegenomen gebruik, heeft OIVO niet. “Maar voor sommige middeltjes, zoals energiedranken die veel cafeïne bevatten, wordt ook gewoon reclame gemaakt.”

Uit de studie blijkt ook dat één op de drie jongeren aangeeft al geneesmiddelen te hebben gebruikt als drug. Het gaat daarbij om kalmerende middelen, remmers, oppeppers en amfetamines. Vooral het meermaals gebruik is gestegen en de geneesmiddelen blijken vooral bij meisjes populair. Dat komt volgens OIVO omdat hun subjectieve gezondheid lager ligt. Solventen (goed voor 16 procent, een stijging met 13 procent) volgen op de tweede plaats. Hier zijn het vooral jongens die experimenteren, en meisjes die meermaals gebruiken. Ook Gamma-Hydroxy-Butaraat (GHB), poppers of lachgas (7 procent) worden door sommige jongeren gebruikt.

Jongens gebruiken iets vaker stimulerende producten dan meisjes. Producten tegen fysieke vermoeidheid zijn vooral populair bij oudere tieners. 22 procent van de studenten uit het vijfde en zesde secundair beamen dat ze deze producten al meerdere keren gebruikt hebben. Voor rokers blijkt de drempel om stimulerende en andere producten te gebruiken, minder hoog.

Het OIVO is van mening dat de overheid sensibiliseringsacties zou moeten ontwikkelen om het gebruik van stimulerende producten af te raden en zelfs te bannen. Ook reclame voor energiebevorderende producten zouden verboden moeten worden, meent de organisatie.