Direct naar artikelinhoud

Italië rouwt om ex-bondscoach

De 83-jarige Enzo Bearzot, ex-bondscoach van Italië, overleed gisterochtend na een lange ziekte. In ‘de laars’ zullen ze zich Bearzot altijd herinneren als de man die de ‘Squadra Azzurra’ in 1982 de wereldbeker bezorgde.

Enzo Bearzot speelde zelf voor onder meer Torino en Internazionale en veroverde in 1955 één cap, maar hij maakte vooral naam als coach. In 1964 werd hij bij Torino assistent van de befaamde Nereo Rocco, die de echte vader van het catenaccio was. Maar al snel bleek dat Bearzot geen job als clubcoach beoogde. Hij trad in dienst bij de Italiaanse voetbalbond en leidde daar eerst de beloftenploeg, maar tussen 1975 en 1986 was hij als bondscoach een beetje de Italiaanse Guy Thijs.

Bearzot leidde de Azzurri op het WK 1978 naar de vierde plaats, met - zeker naar Italiaanse normen - gedurfd voetbal. Twee jaar later greep Bearzot op het EK in eigen land, met dank aan de Rode Duivels, naast de finale. Maar op het WK van 1982 in Spanje kende hij wel succes.

Bearzot lag voor dat WK nochtans onder vuur. De voltallige Italiaanse pers was het namelijk totaal oneens met de selectie van Paolo Rossi, die na het Totonero-schandaal geheel uit vorm was. Maar Rossi maakte drie memorabele goals in de 3-2-zege tegen Brazilië in de tweede ronde, scoorde twee keer in de halve finale tegen Polen, opende de score in de finale tegen Duitsland en werd topschutter van het WK. En Italië pakte de titel. Bearzot beslechtte zo het pleit in de controverse met de pers in zijn voordeel. Vier jaar later nam hij ontslag na een teleurstellende WK-uitschakeling in de achtste finales tegen Frankrijk.

Paolo Rossi was gisteren een van de eersten om Bearzot te eren. “Hij was als een vader voor mij en zonder hem had ik nooit zoveel succes kunnen hebben”, aldus Rossi. “Enzo was een van de grootste Italianen aller tijden.” (RN)