Direct naar artikelinhoud

Bart De Wever moet huiswerk overdoen

Zowel de Stadslijst als Groen verwerpen de formateursnota van toekomstig Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Beide formaties hekelen 'de uitgesproken versie van het N-VA-programma' en eisen dat De Wever zich opnieuw aan het werk zet.

"Een uiterst rechtse tekst." Dat is het verdict van zowel Groen als het kartel sp.a/CD&V na het lezen van 'Respect voor A', de nota die Bart De Wever opstelde als basis voor onderhandelingen in Antwerpen.

"Deze tekst leest veeleer als een meer uitgesproken versie van het programma waarmee N-VA in Antwerpen naar de verkiezingen trok dan als een nota van een formateur die tot een constructieve meerderheid wil komen", luidt de kritiek van de Stadslijst in een mededeling. Enkele uren eerder had ook Groen op een persconferentie bijna identiek dezelfde opmerkingen geuit.

Noch Groen, noch de Stadslijst trekt evenwel de deur volledig achter zich dicht. Allebei zeggen ze voort te willen onderhandelen, maar dan wel op basis van een nieuwe nota.

"Met deze koude en kille nota kunnen wij niet verder", zegt lijsttrekster Meyrem Almaci. "Hier worden geen bruggen gebouwd, maar mensen tegen elkaar opgezet. We vragen Bart De Wever dan ook een nieuwe nota te maken die rekening houdt met de verzuchtingen van alle Antwerpenaars, niet alleen met de rechtse aandachtspunten."

"Het kartel neemt er aanstoot aan dat de visie inzake stadsontwikkeling verlaten wordt, hoewel de stad daarvoor alom geroemd werd", klinkt het bij sp.a/CD&V. Het kartel merkt ook op dat de nota geen enkele financiële onderbouw bevat voor het voorgestelde beleid.

De Wever weet alleszins waar hij aan moet werken, wil hij de partijen toch nog om de tafel krijgen. Zowel de Stadslijst als Groen neemt het erg zwaar op de hand dat er in het sociale luik een aantal zaken worden teruggeschroefd. Vooral de rol van het OCMW wordt uitgehold.

Extra geld komt er niet, sociale kruideniers "behoren niet langer tot de kerntaken van het OCMW", net zo min als het activeren van werklozen. Extra sociale woningen staan ook niet op het lijstje. "Inzake armoedebestrijding komt de formateur niet verder dan een culpabilisering van armen", zeggen sp.a en CD&V.

Over mobiliteit, een ander fors struikelblok, wil het kartel enkel kwijt dat "ruimtelijke ordening ondergeschikt wordt aan een mobiliteitsbeleid waarin de auto absolute voorrang krijgt". De Wever stelt in zijn nota met zoveel woorden dat het gedaan moet zijn met het doelbewust doorsnijden, knippen of versmallen van wegen met een doorstromingsfunctie in de stad. Een trendbreuk met het verleden, is dat.

Iets waar ook Groen niet blij van wordt. "Alle maatregelen die de kaart trekken van de woonwijkbewoner en spelende kinderen worden teruggeschroefd", stelt Almaci.

Normaal gezien zouden de drie formaties die nog in aanmerking komen pas vandaag hun bevindingen over de formateursnota overmaken aan Bart De Wever. Het lijdt geen twijfel dat Annemie Turtelboom hem straks de boodschap zal brengen dat de liberalen best willen voortpraten op basis van de voorliggende tekst.

Met enkele welgemikte zinnetjes in de nota over onder meer mobiliteit, had De Wever daar ook op gehoopt. Toch moet hij door de afwijzing van Groen en de Stadslijst sowieso weer aan het werk. Alleen met de liberalen is er geen meerderheid mogelijk.