Direct naar artikelinhoud

'We moeten deze 0-3 weer vergeten'

Bondscoach Marc Wilmots weigerde zich na de knappe 0-3 in Belgrado te verliezen in euforie. 'Dit is een mooie uitslag, maar we moeten die 0-3 vergeten. Dinsdag wacht een moeilijke thuismatch.'

Marc Wilmots vervulde ook na een schitterende 0-3-zege perfect zijn rol als bondscoach door kalm te blijven en er op te wijzen dat er straks nog een interland gespeeld moet worden. "We moeten met de twee voeten op de grond blijven", aldus Wilmots in een eerste reactie. "Oké, dit is een mooie uitslag, maar we moeten die 0-3 vergeten. Dat heb ik ook gezegd in de kleedkamer, waar het rustig bleef. Dinsdag wacht ons een moeilijke thuismatch tegen Schotland. Als we hier drie punten winnen, maar er tegen de Schotten dan verliezen, staan we weer even ver. We gaan nu wel genieten met de hele staf omdat we hard gewerkt hebben, maar we moeten ook realistisch zijn: we staan nog nergens. De spelers hebben op het veld bewezen dat ze willen doorgaan. We hebben wel een moeilijke eerste helft gespeeld, zeker in de eerste tien minuten."

Waarna Wilmots Chadli en Hazard van positie verwisselde. "Daarna kwam er een betere organisatie. En hebben we de 0-1 gemaakt. Ik zag een heel goede Benteke. We hebben deze keer ook onze kansen afgemaakt. Ik zag er zeker vier à vijf hele goeie. De Serviërs zijn dan mentaal kapot gegaan en kwamen nooit meer in de match."

Over de wissel van Hazard na zijn nonchalante misser waarmee hij de 0-2 liet liggen, wilde Wilmots liever niet dieper ingaan. "Ik ga nu niet toelaten dat er ruzie gemaakt wordt. Mijn bank is héél belangrijk. Als iemand geen goede match speelt, zit er een ander klaar om met veel honger over te nemen. Ik ben heel tevreden."

Het is dat de paal onze Rode Duivels gunstig gezind was, anders had het al na minder dan twee minuten 1-0 gestaan. Thibaut Courtois was ondanks zijn 1,99 meter véél te klein om met zijn vingertoppen bij een schot van Tosic te kunnen. Later in de eerste helft kreeg hij nog een tweede keer assistentie van een paal, maar hij reageerde subliem op die ene aartsgevaarlijke bal die wél binnen het kader was. Courtois ging razendsnel tegen de grond op een laag, strak schot van Tadic.

"Een mirakel dat het na een kwartier nog 0-0 stond? Toch een beetje", gaf hij toe. "We hadden verwacht dat Servië ons meteen bij de keel zou grijpen en dat gebeurde ook. Maar we hielden stand en gaandeweg begonnen we toch ook kansen te creëren. Die assist van De Bruyne, de goal van Benteke: ze kwamen er omdat we beter begonnen te spelen. En die lijn trokken we ook in de tweede helft door. De tegenstander begon weer vrij scherp, maar eigenlijk heb ik na de rust niet veel echt moeilijke ballen meer moeten pakken. En op de counter hebben we hen dood gedaan, het werd zelfs nog 0-3. Ik vond dat we het heel volwassen uitgespeeld hebben. Je moet realistisch zijn: in Servië de nul houden en er zelf drie maken, dat is niet makkelijk. Maar we mogen we niet beginnen 'vliegen'. Dinsdag komt Schotland al."