Direct naar artikelinhoud

Koude en griep maken 3.000 extra doden

In de wintermaanden kenden we een korte, maar harde koudegolf en een flinke griepepidemie. In die periode vielen in ons land bijna 3.000 doden meer dan gebruikelijk.

Een koudegolf vergezeld van een hardnekkige griep, het lijkt een dodelijke combinatie als je de cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volks-gezondheid (WIV) bekijkt. Tussen 10 februari en 16 maart 2012 werden in ons land 2.677 extra sterfgevallen vastgesteld.

"Wellicht is er een link met het strenge winterweer en de griepepidemie", zegt WIV-woordvoerder Wesley Van Dessel. "Alleen hebben wij daarvoor geen harde wetenschappelijke bewijzen. We kennen natuurlijk niet de precieze oorzaak van elk overlijden. Wel stellen we vast dat de oversterfte samenvalt met de koude periode waarin de seizoensgriep haar piek bereikte."

Lag het verwachte aantal overlijdens in die periode op 15.000, dan werden dat er bijna 18.000. "Dat is een significante oversterfte", licht Van Dessel toe. "Hoe we die verwachtingen bepalen? Dat gebeurt via een statistisch model, op basis van cijfers van de laatste vijf jaar. Zo trekken we de lijn tussen normale sterfte en extra doden."

Hoe ouder, hoe vatbaarder, tonen de cijfers. Vooral bij 85-plussers nam het aantal overlijdens toe, met een oversterfte van 26,4 procent (1.511 overlijdens). "Dat ligt in de lijn van de verwachtingen", zegt Van Dessel. "Bejaarden kampen dikwijls al met andere aandoeningen. Koude en griep komen dan extra hard aan."

In de leeftijdscategorie van 65 tot 58 jaar was er een oversterfte van 13,5 procent, of 955 sterfgevallen. Bij mensen jonger dan 65 bleef de toename beperkt tot 211 doden.

Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid noemt de oversterfte "significant, maar nu ook weer niet ongezien".

Van Dessel: "Begin 2009 zagen we hetzelfde fenomeen. Toen kregen we ook diezelfde combinatie van koude en griep te verduren. Het aantal extra doden toen was ongeveer van dezelfde orde als nu."