Direct naar artikelinhoud

Club Brugge sterker en slimmer dan Gent

Op papier leek het duel op Jan Breydel er gisteren één tussen twee gelijken. Met 19 punten stonden Club Brugge en KAA Gent gedeeld op de tweede plaats. Bij puntenverlies van Anderlecht konden ze zelfs de koppositie overnemen. De bezoekers maakten echter geen moment aanspraak op zo'n stunt. Op eigen veld bleek Club zonder goed te spelen veruit de sterkste, 2-0.

Op het moment dat Gent eindelijk een offensiefje leek op te zetten en wat vrijer ging spelen, gebeurde het. Na een goeie 20 minuten trapte Yassine El Ghanassy een corner. De bal belandde na een hachelijk moment voor het doel van Colin Coosemans in de voeten van Clubmiddenvelder Vadis Odjidja. De geboren Gentenaar nam de bal aan, baande zich op snelheid een weg tussen vier, vijf tegenstanders en speelde de bal perfect in op Thomas Meunier. Die maakte zich met een simpele kapbeweging vrij van de verdedigers Mario Baric en Rafinha en schoot sober binnen, 1-0 voor Club Brugge.

Sublieme counter

De sublieme counter was het keerpunt in een topper die er eigenlijk geen was. Club domineerde en liet Gent geen moment zijn niveau halen. "Zoals de bedoeling was", stelde een opgetogen uitblinker Odjidja na afloop. "We hebben zelf redelijk tot goed gespeeld, en voor de rest weinig weggegeven." Over de treffer was Odjidja duidelijk. "Counteren is heel belangrijk geworden. Voetballend is het moeilijk de tegenstander uit balans te krijgen."

In de openingsfase wist de thuisploeg toch enkele keren een uitgespeelde kans te creëren. Tot tweemaal toe moest de Gentdefensie met kunst- en vliegwerk voorkomen dat een voorzet van de flank bij Vleminckx terechtkwam. De spits had eerder ook al doelman Bojan Jorgacevic tot een uiterste redding gedwongen met een schot uit de draai. Verder grossierde Vleminckx de eerste helft vooral in wegwerpgebaren in de richting van de Nederlandse scheidsrechter Liesveld. Die leek instructies te hebben gekregen om een herhaling van de match van vorig jaar - met negen gele kaarten - te voorkomen. De scheidsrechter liet zijn kaarten op zak en hield de wedstrijd kort door veel en vaak te fluiten voor een overtreding. Gevolg was dat het spel geregeld stil lag. Te vaak, volgens menig Club-fan in de tribune, die hun frustratie duidelijk lieten horen. Ook Genttrainer Trond Sollied was na afloop niet helemaal te spreken over de arbiter. "Hij floot te vaak", vond de Noor. "Brugge kon dankzij de Europese ervaring beter omgaan met die frustratie. Dat heb je nodig in het topvoetbal."

Toch was het verre van topvoetbal wat blauw-zwart liet zien. De ploeg, met Jonathan Blondel op de plek van de geblesseerde spelmaker Victor Vazquez, zakte na de openingstreffer ver terug. Gent kwam via Christian Brüls één keer dichtbij de gelijkmaker. De net op tijd fit geraakte El Ghanassy had een paar geslaagde acties, maar bij de vleugelspeler schortte het in de eindpass. "Het zijn kleine momenten die zo'n wedstrijd beslissen", sprak El Ghanassy na afloop. "Zit het bij ons een beetje mee, dan krijg je een andere wedstrijd." Die visie was misschien toe te passen op de openingstreffer, in de tweede helft waren er weinig momenten waar Gent nog aanspraak maakte op een tegentreffer. Club controleerde, maar zonder zelf vaak gevaar te creëren. Tot na bijna een uur spelen. Vleminckx dook na een goede loopactie plots op voor Jorgacevic. De spits timede een voorzet van Nabil Dirar perfect en trapte ineens binnen, 2-0. "Bij zo'n goal moet alles perfect gaan", meende Vleminckx. "Dat is herhalen, herhalen, herhalen. Een opsteker dat die automatismen er nu al in zitten."

Zware blessure Hoefkens?

Na de 2-0 leken beide groepen supporters in het Jan Breydel - die elkaar zonder kwetsend te worden vanaf de aftrap verbaal te lijf gingen - te beseffen dat de wedstrijd gespeeld was. Adrie Koster haalde doelpuntenmakers Meunier en Vleminckx naar de kant. De ingevallen Joseph Akpala kreeg nog de 3-0 op zijn schoen. Pas in blessuretijd werd Gent nog eens gevaarlijk. Elimane Coulibaly, die na een half uur de geblesseerde Zlatan Ljubijankic moest vervangen, kopte op de lat.

Club speelde toen al met tien man. Kapitein Carl Hoefkens ging geblesseerd en huilend naar de kant, Koster had al drie keer gewisseld. De oefenmeester stelde na afloop dat hij vreest voor een zware blessure van zijn aanvoerder. Dat zou dan een smet op de feestvreugde zijn. Club liet tegen Gent namelijk zien ook als het zelf niet top is, wedstrijden te kunnen winnen. Een eigenschap van een kampioenskandidaat.