Direct naar artikelinhoud

'Verlaagde btw schrappen, kost bouw 12.000 jobs'

Als de overheid zou beslissen om de verlaagde btw voor renovatie te schrappen, staan in de bouwsector tot 12.000 jobs op de tocht. Die komen dan bovenop de 9.000 jobs die de afgelopen twee jaar al in de bouw verdwenen. 'Het is dringend tijd voor een ondersteuningsbeleid.'

De bouwsector zit al een aantal jaar in het slop. Door de crisis hebben veel kandidaat-bouwers hun (ver)bouwplannen immers uitgesteld. Vorig jaar kromp de sector nog met 1,6 procent. En ook dit jaar belooft een mager beestje te worden. Want met een verwachte groei van 0,5 procent is van een echt herstel geen sprake. In het eerste kwartaal van dit jaar nam de activiteit wel toe, maar de orderboekjes van aannemers zijn minder gevuld dan een jaar geleden, waardoor de sector nogal somber naar de toekomst kijkt. Vooral de onzekerheid over de woonbonus voedt dat pessimisme. Die fiscale gunstmaatregel wordt vanaf dit jaar een bevoegdheid van de gewesten, maar die hebben nog niet beslist wat ze ermee gaan doen. Ook de steeds hogere energie-eisen wegen op het sentiment.

Om de sector niet nog dieper in het moeras te duwen, is volgens de Confederatie Bouw dringend nood aan een ondersteuningsbeleid. "Wij vragen met aandrang aan de volgende regeringen om de btw niet te verhogen", smeekt Robert de Mûelenaere van de Confederatie Bouw. Nu geldt voor renovatie een verlaagd tarief van 6 procent, in plaats van 21 procent.

"Een recente studie van het Federaal Planbureau bevestigt dat de bouw een van de sectoren is die het sterkst getroffen worden door een eventuele btw-verhoging. In een simulatie waarbij de btw-tarieven met 1,4 procent stijgen, gaan in de bouw 2.000 tot 3.000 banen verloren en verliest de sector 0,5 procent aan activiteit. Wanneer men zou beslissen om de verlaagde btw van 6 procent voor renovatie te schrappen, staan zelfs 8.000 tot 12.000 banen op de tocht. Een verlaagde btw heeft in de bouw zijn waarde nochtans bewezen. Het stimuleert de activiteit en de werkgelegenheid, gaat zwartwerk tegen en verhoogt de inkomsten van de staat", klinkt het nog. Daarnaast roept de Confederatie Bouw de overheid ook op om de loonkosten te verlagen, afbraak-heropbouw te stimuleren en zelf meer te investeren.