Direct naar artikelinhoud

Originele Black Sabbathgroep gaat op wereldtour met nieuwe plaat

Ze worden beschouwd als The Beatles van de heavy metal, maar werkten sinds 1978 niet meer samen. Nu kondigen de vier originele Black Sabbathleden een nieuwe plaat en een wereldwijde tournee aan.

Nieuwe plaat en tournee voor originele Black Sabbath

"We kunnen het fantastisch met elkaar vinden", zei gitarist Tony Iommi vrijdagavond. "De timing is juist. Het is nu of nooit." Een tournee en een nieuw album. Dat kondigde Black Sabbath aan, daar in de tot de nok gevulde Whisky A Go Go-club in Hollywood. De Britse oervaders van de heavy metal, in de originele bezetting: Geezer Butler op bas, Bill Ward achter de drums, Tony Iommi op gitaar. En, uiteraard, Ozzy Osbourne achter de microfoon.

Van 'Never Say Die!', het in 1978 gelanceerde album, is het geleden dat de vier originele Sabbaths samenwerkten. Drieëndertig jaar dus. Zeventig miljoen verkochte albums, tientallen personeelswissels en evenveel verslavingen later bundelen ze nu opnieuw de krachten. Voor een gloednieuw album, in te blikken met de hulp van producer Rick Rubin, dat in de herfst van 2012 in de rekken zou moeten liggen. En voor het afsluiten van het Britse Download Festival juni volgend jaar, gevolgd door een wereldwijde toer. "We hebben al zeven of acht nieuwe songs klaar", zei Butler. "Die knopen terug aan met de oude Sabbath style and sound." Het Britse blad The People becijferde alvast dat de reunie 100 miljoen pond zal opleveren, bijna 117 miljoen euro is dat.

De comeback hing al een tijd in de lucht (Ozzy liet in een recent interview met Billboard Magazine vallen dat een nieuw album "een erg, erg grote mogelijkheid" was), maar werd niettemin op groot jolijt onthaald door fans uit de vier windstreken. "Hoe cynisch ze misschien ook zijn, geen enkele metalfan kan dit slecht nieuws noemen", zei bijvoorbeeld James McMahon, uitgever van het toonaangevende magazine Kerrang!. "Omdat ze een volledig nieuwe plaat gaan opnemen, voelt deze reunie ook niet zo vermoeiend als die van andere klassieke rockgroepen. En Black Sabbath blijft uiteindelijk nog steeds The Beatles van de heavy metal."

Zwarte zieltjes

Black Sabbath werd in 1968 opgericht, onder de naam Earth, en won meteen flink wat zwarte zieltjes met hun opvallende mix van blues en rock. Donkerder, zwaarder en luider dan hun tijdgenoten. Met een grote zin voor horror en het occulte, ook.

In 1970 brengt de Britse band Paranoid uit, een legendarisch geworden album dat als de wieg van de heavy metal wordt beschouwd. Bekende songs van Black Sabbath zijn onder meer 'Paranoid', 'War Pigs' en 'N.I.B.'.