Direct naar artikelinhoud

Kwart van boeren negeert verbod op legbatterijen

Sinds 1 januari is een Europees verbod van kracht op het gebruik van legbatterijen. Een kwart van de Belgische kippenhouders heeft de omslag echter nog niet gemaakt.

Volgens de Europese richtlijn hebben kippen voortaan recht op een 'verrijkte kooi', met een zitstok, legmest en scharrelruimte. Elke kip krijgt een stekje van minstens 750 vierkante centimeter, iets meer dan een A4'tje. "Een stap voorwaarts, maar nog altijd veel te klein voor de basisbehoeften van een kip", zegt Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie Gaia.

Europa besliste in 1999 al om een verbod op legbatterijen in te voeren. Maar dertien jaar later is 23 procent van de Europese eierproductie, dagelijks 70 miljoen eieren, niet aangepast. Dertien lidstaten zijn er niet in geslaagd om de richtlijn in praktijk om te zetten, waaronder België. "Ongeveer 80 Belgische pluimveehouders hebben niet de nodige aanpassingen gemaakt, goed voor twee miljoen kippen", weet Wouter Wytynck van de Boerenbond.

De Europese Commissie kan niet anders dan, zelfs na dertien jaar, een uitzonderingsmaatregel te voorzien. Boeren die de omslag niet hebben gemaakt, krijgen tot 31 juli om dat alsnog te doen. Maar de lakse houding verooraakt ophef bij boeren die fors hebben geïnvesteerd om de deadline te halen. De Britse pluimveehouders hebben samen meer dan 480 miljoen euro neergeteld. Zij vrezen nu dat hun bedrijven zullen worden weggeconcurreerd door geïmporteerde eieren uit legbatterijen.

Scharrelkippen

Dat de omslag zo moeizaam verloopt, heeft volgens Wytynck te maken met aanslepende vergunningsprocedures. "Het is al gauw twee jaar wachten op een milieueffectenrapport (MER), en nog is zes tot twaalf maanden op een milieu- en bouwvergunning."

Pluimveehouder Paul Geens houdt 128.000 kippen op zijn boerderij in Hoogstraten, waarvan 48.000 in kleine kooien. "Ik wacht al sinds maart 2010 op mijn MER", vertelt Geens. Naar eigen zeggen ging de helft van zijn collega's in de regio over de kop. "Het rendement van een kippenboerderij is te laag om een investering van 600.000 tot 700.000 euro te bekostigen", aldus Geens.

Aangezien de legcyclus van zijn kippen pas in april afloopt, zullen de kippen van Geens tot dan in klassieke legbatterijen verblijven. "Tegen eind 2012 hoop ik alles in orde te hebben voor scharrelkippen. Maar aangezien de uitzonderingsmaatregel van Europa maar tot eind juli geldt, zal mijn stal van april tot december leegstaan", zucht Geens.

Bij Vandenbosch kan hij op weinig medelijden rekenen. "Onze boeren hebben dertien jaar gekregen om de omschakeling te maken, dat is ruim voldoende. Met zijn uitzonderingsmaatregel beloont Europa enkel de slechtste leerlingen van de klas en dat schept een gevaarlijk precedent. Boeren die de moeite hebben gedaan om te investeren, zullen dat volgende keer niet meer doen.