Direct naar artikelinhoud

Slechte band met moeder vergroot risico op obesitas

Tieners lopen een grotere kans op obesitas wanneer de emotionele band met de moeder tijdens de peutertijd pover was. Dat toont Amerikaans onderzoek.

Het team epidemiologen van de Ohio State University nam informatie van honderden families met kinderen geboren in 1991 onder de loep. Daaruit blijkt dat het risico op obestitas op vijftienjarige leeftijd het hoogst is wanneer de emotionele band tussen de moeder en de toenmalige peuter van lage kwaliteit was. Meer dan een kwart van de peuters bij wie die band ondermaats was, zijn op tienerleeftijd obees geworden. Bij de kinderen die wel een goede band met hun moeder hadden als peuter was dat 13 procent, zo staat in de onderzoeksresultaten. Die zijn gepubliceerd in Pedriatrics, het vakblad van de American Association of Pediactris.

De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat in de strijd tegen zwaarlijvigheid de promotie van gezond eten en bewegen hand in hand zou gaan met aandacht voor een goede ontwikkeling van de band tussen moeder en kind. "Het kan dat tussenkomsten die de band tussen moeder en kind bevorderen obesitas kunnen vermijden, in tegenstelling tot enkel de nadruk leggen op wat en hoeveel kinderen eten en hoeveel lichaamsbeweging ze krijgen", zegt hoofdonderzoekster Sarah Anderson.

De bevindingen lopen parallel met eerder onderzoek. Dat toonde hoe peuters die geen hechte emotionele band met hun ouders ontwikkelden, vaker obees werden tegen hun vijfde levensjaar.

Andere onderzoeken wezen eerder eveneens al in de richting van een verband tussen gebieden in de hersenen die de emoties en stressrespons controleren en die delen die het hongergevoel en de energiebalans regelen. "De gevoeligheid die een moeder aan de dag legt in het contact met haar kind is mogelijk iets waar ze zich niet bewust van is en wat door weer andere factoren is beïnvloed. Daarom is het belangrijk dat pediaters nadenken over manieren om die band te verbeteren. Het kan ook de gezondheid van de kinderen ten goede komen", besluit Anderson.