Direct naar artikelinhoud

Ook zonder Brink’s mikt Seris op groei in België

De Franse groep Seris, vooral bekend voor haar bewakingsdiensten, heeft nog altijd niet definitief toegezegd om het noodlijdende Brink’s Belgium over te nemen. De Fransen zijn er nog niet uit, maar hebben wel te kennen gegeven binnen drie tot vier jaar hun omzet in België op te drijven van 80 tot 100 miljoen euro.

Seris was eerder al in België actief als waardetransporteur, onder de namen GMIC en Initial Security. Maar in 2003 werd die tak verkocht, uitgerekend aan Brink’s. Het is bij GMIC en voorloper GMC (Garde Maritime Commerciale) dat de roots van de onderneming liggen. Die ging in 1907 van start in de Antwerpse haven en is het oudste bewakingsbedrijf van het land.

Ruim een eeuw later is Seris ook nog altijd een van de grootste actoren. “In bewaking zijn we het nummer drie, na Securitas en G4S”, zegt Danny Vandormael, gedelegeerd bestuurder van Seris België. Hij kreeg na de overname door het Franse Sécurifrance (intussen Seris) eind 2007 de taak om het bedrijf, dat onder het Britse Rentokil Initial door een gebrek aan investeringen verzwakt was geraakt, weer op de rails te zetten.

Seris profileert zich nu als een totaalspeler, die met het Aarschotse BSC ook aan de top staat van elektronische beveiligingssystemen en voorts actief is in telemonitoring, opleiding, audits, onthaaldiensten en zelfs als logistiek bedrijf. Seris bedient klanten als BNP Paribas Fortis, Audi, Bpost, UCB en de NAVO. Het heeft in ons land ruim 1.500 mensen in dienst en haalt een omzet van zo’n 80 miljoen euro, hoofdzakelijk uit bewaking.

Vandormael wil dat cijfer opkrikken naar 100 miljoen euro. Een omvangrijk investeringsprogramma, bedoeld om de achterstand weg te werken, moet helpen.

Ondanks de crisis is Seris niet gestopt met investeren. Het telemonitoringbedrijf ESC kreeg een nieuw operationeel platform en bij Seris Security kwam er een digitaal communicatie- en managementsysteem dat volgens Vandormael zijn gelijke niet kent in de sector. De investeringen houden volgend jaar aan. Seris breidde eerder dit jaar uit naar Nederland met de overname van Perfect Security.