Direct naar artikelinhoud

Hoge ambities met zicht op de Leie

Jammer dat ze de naam hebben veranderd. Het langwerpige, vroeger witte gebouw in bootstijl, zoals je er ook enkele aan de kust vindt, heette La Caravelle, Frans voor karveel. Een karveel is een snel zeilschip, en de naam zou vandaag des te toepasselijker zijn geweest, nu het in volle glorie uitkijkt over de Gentse jachthaven aan de Snepkaai. Maar 'La Caravelle' stond al een tijd te verkommeren, en had ook een wat louche reputatie. Wellicht daarom kozen de nieuwe uitbaters voor een nieuwe naam: A-venue. Dat er iets veranderd was, kon je zien vanaf een kilometer afstand. Het gebouw steekt nu zwart af tegen de hagelwitte kiezelsteentjes op de grond, de hagen zijn gesnoeid en op de parking staan dure bakken.

Voor de Gentenaars: de nieuwe uitbaters zijn niet aan hun proefstuk. Patrick Mayens is de uitbater van de populaire zaak 'Het Nieuw Stadion', waar voetbal- en andere BV's worden gespot, en Danny Van Nieuwenhuyze baat de al even populaire snackbar 't Hoekske uit. Op zoek naar een nieuwe naam voor hun zaak opperde Herman Brusselmans naar verluidt 'de gescheurde schaamlip', maar uiteindelijk is het wijselijk A-venue geworden.

Als we de parking oprijden gidst een man in zwart T-shirt ons onmiddellijk naar de goede plaats, alsof men hier vanavond een grote massa volk verwacht, die in goede banen moet worden geleid. Dat zou kunnen, want zodra we binnen zijn merken we hoeveel plaats er is in de eetzaal. Er kunnen zowat tachtig mensen zitten, op het fraaie terras aan de Leie zelfs nog meer. Maar vanavond laat de grote massa het afweten, er zitten enkele stellen en wij mogen zitten waar we willen.

A-venue heeft duidelijk de ambitie om een grootsteedse, trendy plek te zijn, geheel in paars fluweel uitgevoerd, van overgordijnen tot kuipzeteltjes. In de nissen van de vensters staan ranke vaasjes met telkens één witte bloem, en de tafels zijn gedekt met hagelwit gesteven linnen. De bediening gebeurt door diensters in 't zwart en mannen in grijs pak met openstaand wit overhemd.

Omdat ik 13 euro voor een glas champagne te veel vind, bestellen we als aperitief een glas witte wijn (5 euro, chardonnay) en een pastis (5 euro). Ik hoop daarmee in zomerse stemming te komen, maar het heeft als nadeel dat mijn smaakpapillen lichtjes verlamd geraken. Daarom eet ik eerst maar een punt van het verse broodje, alvorens de hapjes te proeven: een mousse van paprika, een mossel in curry en een rolletje gerookte zalm.

Ook de kaart is zwart en glanzend, en beperkt in omvang. Zoals dat wel vaker gebeurt, zien we bij de voorgerechten meer dingen die ons inspireren dan bij de hoofdgerechten. Je belandt al gauw bij de plichtmatige lamskroon, de zeewolf met spinazie of de kreeftensla. Ik twijfel nog even aan het krokante speenvarken, maar verdergaand op het elan van mijn aperitief, kies ik de gebakken mosselen met look en pastis (18 euro), voorafgegaan door vitello tonnato (20). Mijn gezelschap opent met millefeuille van krab (18) gevolgd door gebakken ganzenlever op gekaramelliseerd witloof (23).

Een blik op de wijnkaart leert dat hier mensen komen die niet op een euro moeten kijken. Een Mouton Rothschild is het paradepaardje van net geen 1.000 euro, maar de meeste wijnen kosten om en bij de 40 tot 60 euro. Voor eenvoudige zielen als wij zijn er gelukkig wijnen per glas verkrijgbaar, alle voor 5 euro, en het zijn serieuze glazen.

Hier zijn onze voorgerechten. Aan de overkant zie ik een flink hoopje krabsliertjes, tussen twee plakjes bladerdeeg, eerder een deux-, dan een millefeuille dus. Bij mij liggen op een langwerpig bord flinterdunne plakjes kalfsgebraad, bedekt met tonijnmayonaise. Klassiek, zoals het hoort, correct.

Ik heb nu ook wel trek in rood, en we vragen elk een glas syrah, uit Zuid-Frankrijk. Opnieuw een correcte wijn, zonder meer. Over haar vervolg, twee dikke stukken, net goed gebakken ganzenlever is mijn tafelgenote lyrisch. "Hier kom ik voor terug." Al mocht er wat meer witloof hebben bij gezeten. Mijn mosselen zien er niet gebakken uit, gewoon gekookt ik had ze verwacht met een korstje en baden in een saus met veel look en een licht anijsparfum. Ik krijg er een lepel bij, die ik ook gebruik, want de saus is lekker. Ik sluit af met een Normandische crème brûlée (8 euro), dus met appeltjes onderaan, aan de overkant komt nog een glas wijn, wat de eindrekening op 112 euro brengt.

A-venue heeft alles om te worden wat de nieuwe uitbaters beogen: een trendy plek, buiten de drukte van de stad, en toch dicht bij het centrum, met een uniek terras en een persoonlijke inrichting. De keuken zou wat gedurfder en ambitieuzer mogen zijn, als ze de verwachtingen wil inlossen die de prijzen en de ligging hebben gecreëerd. Tenzij men mikt op BV-vrouwtjes die weinig belangstelling hebben voor hun bord, en die komen met heren die graag de dikte van hun portefeuille illustreren met de wijnen die ze bestellen. n

Snepkaai 40 9000 Gent 09/222.46.00

zondag gesloten, behalve in de zomermaanden

Danny Horseele

Stationsweg 45 c, 8380 Dudzele-Lissewege

050/32.10.32

woensdag en zondag gesloten

Jour de Fête

Brusselsepoortstraat 38, 9000 Gent,

09/233.66.45,

gesloten op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag

Nicolas et Pimprenelle

Schuitenkaai 4, 1000 Brussel,

02/219.99.98,

zondag en maandag gesloten

Escabèche

Dumortierlaan 94, 8300 Knokke-Heist,

050/60.76.50,

dinsdag en woensdag gesloten

Restaurante Europa

Espoz y Mina 11, 31002 Pamplona, Spanje,

0034-948/22.18.00

Sailing Queen

Eilanderskaai 7, 9000 Gent (Langerbrugge),

09/253.82.31,

maandag en 's avonds gesloten, behalve op vrijdag en zaterdag, zondag van 11 tot 19 uur open

Karel de Stoute

Vrouwebroersstraat 5, 9000 Gent,

09/224.17.35,

gesloten op zondag en maandagmiddag

Aperto Chiuso

Sleepstraat 82, 9000 Gent,

09/233.72.64,

woensdag gesloten

Pastis

Speelmansrei 8, 8000 Brugge,

050/34.18.09,

dinsdagavond en woensdag gesloten