Direct naar artikelinhoud

Niet zomaar wit

Het mag soms iets anders zijn dan gewoon maar sauvignon blanc of chardonnay, niet? Als je meerdere druivenrassen mengt (of 'blendt' zoals dat in het jargon heet), dan krijg je iets complexere en vaak ook boeiendere wijnen die het goed doen op het terras en bij slaatjes.

Inycon (fiano-chardonnay), Terre Siciliane IGT 2012

Lichtjes groene schijn. Eerst wat gesloten door de sulfietimpact, na walsen wel steenfruit en gedroogd gras. In de mond lichtvoetig met rijpe witte perzik en een aangename diepte. Lichte sucrositeit in de afdronk die niet stoort.

Colruyt, € 4,98

Viñedos de la Posada (torrontés-sauvignon), Famatina Valley, Argentina 2012

Geurexplosie van muscaat door de aromatische torrontésdruif. Op de tong aangenaam, gul en kruidig. Afdronk met beperkte lengte en matige zuren. Perfecte terrasjeswijn indien voldoende koel geschonken.

Oxfam Wereldwinkels, € 6,50

J. Mourat Fiefs Vendéens (chenin blanc-chardonnay), Fiefs Vendéens LMareuil (Loire) 2012

Opnieuw werd er flink met de sulfietpot geschud. Na walsen citruszeste en buxus. Interessante smaakontwikkeling met mooie zuren en retour van citrusfruit. Perfect bij aperitief en slaatjes.

Delhaize, € 5,99

Nederburg (chardonnay-vignoier), Western Cape, Zuid-Afrika 2011

Neus gekenmerkt door hout en romige toetsen. Na schudden witte perzik en brioche. In de mond gul en rond met lichte kruiden in de finale. Veeleer maaltijd dan aperitiefwijn. Nog dit jaar te drinken of uitkijken naar de 2012.

Carrefour, € 7,19