Direct naar artikelinhoud

Van Besien: 'Geef transparantie over wie meeschreef aan een wet'

Dat het middenveld meeschrijft aan een wet, vindt Groenvoorzitter Wouter Van Besien geen probleem. 'Maar wees daarover dan wel transparant.' Groen wil in de toekomst bij elke wet een overzicht van wie geconsulteerd werd.

Wouter Van Besien neemt het in een opiniestuk in deze krant op voor het middenveld. "Het ideaalbeeld is een verantwoord, kritisch en onafhankelijk middenveld. Maar daar zijn we nog niet. En dat maakt het middenveld kwetsbaar."

Net daarom is het volgens Van Besien essentieel dat er werk gemaakt wordt van maximale transparantie. Want dat het middenveld geconsulteerd wordt en zelfs meewerkt aan de wetgeving, is volgens de Groenvoorzitter geen enkel probleem. Het is zelfs wenselijk, meent hij. Maar dan wel op één grote voorwaarde: dat iedereen ervan weet. "Het middenveld is ontzettend waardevol, maar transparantie over de interactie met de politiek is onontbeerlijk. Zo vermijdt je dat er een schijn van belangenvermenging ontstaat."

Hoe dat kan, weet Van Besien ook: door "een voetafdruk van de wetgeving" in te voeren. "Bij wetgeving wordt er expliciet een lijst opgenomen van alle organisaties en personen waarmeehet ontwerp op voorhand werd besproken. Er is namelijk niets mis mee om ontwerpen vooraf met organisaties te bespreken. Dat komt de wetgeving vaak ten goede. In het Europees Parlement bestaat al jaren een 'transparantieregister' van alle lobbyisten en ook daar wordt nu gedacht aan het invoeren van een 'legislative footprint'.

Daarnaast moet er meer transparantie komen over de overheidsfinanciering van het middenveld en zou er een deontologische code moeten komen voor ministers, parlementsleden en kabinetsmedewerkers over de omgang met het middenveld. Tijdens de commissie over de politieke vernieuwing die binnenkort start, wil Van Besien de voorstellen op de agenda zetten.

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback is een beetje sceptisch. "Op het eerste gezicht klinkt het nogal utopisch, want hoe maak je hard welke invloed er geweest is? Hoe ver ga je daarin? Volgens mij is het sowieso aan het parlement om te oordelen of een wet deugt en dan doet het er niet zoveel toe van waar het idee ervoor kwam. Maar als Groen goede voorstellen heeft, mij niet gelaten. Dan gaan we daarover zeker praten."