Direct naar artikelinhoud

Vijftien schrijvers kiezen hun boeken van het jaar 2012

Wat was voor u het beste fictieboek? Wat was het Beste non-fictieboek? Welk boek werd ten onrechte over het hoofd gezien? Welk boek mogen we van u verwachten in 2013? / Aan welk boek werkt u momenteel?

Herman Brusselmans

John Lanchester:'Kapitaal'

Nop Maas:'Gerard Reve. Kroniek van een schuldig leven. 3 - De late jaren 1975-2006' Het derde deel van de Reve-biografie

Christophe Vekeman:'Een uitzonderlijke vrouw'In maart verschijnt de roman 'Mogelijke memoires', in september een roman die voorlopig nog geen titel heeft.

Michaël Brijs

Lies Van Gasse:'Het eiland M'

Matti Friedman: 'De Aleppo Codex'

Lion Feuchtwanger:'Succes'Ik werk aan de roman 'Astronaut van Oranje' (met Andy Fierens) en aan 'De hemelhond', een episch herfstgedicht.

Michael De Cock

Toon Tellegen en Gerda Dendooven: 'Lotte aan het woord' Een geweldig boek, voor eerste lezers, en voor tweede, derde, enz., enz.

Carl De Keyzer:'Moments before the Flood' Geen woord te veel. Een boek dat je omverblaast.

Koen Peeters:'Duizend heuvels' Misschien niet helemaal over het hoofd gezien, maar een topper die aandacht verdient.

'Rosie en Moussa, beste vrienden voor altijd', samen met Judith Vanistendael. Ik ben klaar, nu is het blij uitkijken naar de beelden van Judith.

Saskia de Coster

A.M. Homes:'May We Be Forgiven'

Al is het mogelijk dat ik dat vind omdat ik het net las. Sowieso een uitstekend boek. En verder het werk van Karl Ove Knausgard.

Geert Mak:'Reizen zonder John'Ik vind dat er wel wat meer lawaai gemaakt mag worden over recente literatuur uit het Midden-Oosten. Kwestie van wat stereotypes bij te stellen.

'Wij en ik', een familieroman, verschijnt in maart 2013. Ik werk er dag en nacht aan. Het wordt mijn grootste boek.

Andy Fierens

Ryan Boudinot:'Blueprints of the Afterlife'

Simon Sebag Montefiore:'Jeruzalem, de biografie'

Antoine Boute:'Tout public'Ik leg de laatste hand aan twee boeken: de roman 'Astronaut van Oranje' (samen met Michaël Brijs) en de dichtbundel 'Wonderbra's & Pepperspray'.

Tom Lanoye

Mohamed Leftah: 'Le dernier combat du captain Ni'mat'

Nu pas gelezen; dateert van 2011; helaas nog niet vertaald. Verschenen bij Editions de la Différence, Parijs

J.C. Kannemeyer:'J.M. Coetzee. Een schrijversleven'

Curzio Malaparte:'Bloed'

Oorspronkelijke titel Sanguine. Vertaald door Jan van der Haar

Proza.

Elvis Peeters

Sarah Hall:'De prachtige onverschilligheid' Beklemmend mooi geschreven verhalen over vrouwelijke eenzaamheid in de stad en op het platteland. Indringender kun je over de emotionele basis van de mens in een geïndividualiseerde samenleving als de onze nauwelijks schrijven.

Tomás Sedlácek:'De economie van goed en kwaad' Ik heb nog maar het eerste deel gelezen en dat zegt al meer dan alle economen samen die ik in de media heb gehoord over de plaats van de vrije markt in onze samenleving, of hoe we de economie dienstbaar kunnen maken aan de samenleving en niet de samenleving dienstbaar aan de economie, zoals ook het Vlaamse onderwijsdebat onlangs weer eens aantoonde.

Tweedehands gevonden en dus al langer dan dit jaar over het hoofd gezien: 'De man uit Zelary' van Kveta Legátová.

Een prachtig geschreven kleine roman over het doorzetten en groeien in een onbedoelde liefde. Van een schrijfster die debuteerde op 82-jarige leeftijd.

In 2013 verschijnt 'Rennen', een boek waarvan snelheid het hoofdpersonage is, geïllustreerd door Gerda Dendooven. Iets tussen een lied, een verhaal, een scenario en een gedicht in. Voor alle leeftijden. En nu werken we aan een nieuwe roman die pas in 2014 zal verschijnen.

Peter Terrin

Don DeLillo:'De engel Esmeralda'

Charles Jennings:'Burning Rubber. The Extraordinary Story of Formula One'

Christophe Vekeman:'Een uitzonderlijke vrouw'

'Monte Carlo'(roman) en 'Acqua Azzurra'(toneel)

Walter van den Broeck

Pedro Marial: 'Het verdwenen jaar van Salvatierra'

Pascal Verbeken:'Grand Central Belge' en 'Identiteit' van Paul Verhaeghe

Koen Peeters:'Duizend heuvels'

'Het alfabet van de stilte' (werktitel?), een roman.

Bart Van Loo

Peter Terrin:'Post Mortem'

Eindelijk heeft Terrin die grote prijs te pakken. Prijsbeesten worden altijd goed gekocht, maar blijven weleens ongelezen. Laat dat, goede lezer, met het aangrijpende Post Mortem niet gebeuren! Verder las ik met veel plezier 'Duizend heuvels' van de onschatbare Koen Peeters. Maar de plakkerigste leeshanden en de vinnigste klop in de lezerskeel kwamen er dit jaar dankzij 'Les Pardaillan' (1907) van de vergeten Michel Zévaco, een geestelijke kleinzoon van Alexandre Dumas. Helaas slechts duizend bladzijden dundruk. Gelukkig schreef Zévaco nog twee even dikke vervolgdelen. U weet dus wellicht nu al wat ik hier volgend jaar zal schrijven.

Simon Schama: 'Burgers'

Een kroniek van de Franse Revolutie. Lezen om te leren. De schrijver als alwetende gids. En maar potloodstreepjes zetten. Zelf aan het associëren slagen. Grip krijgen op iets ongrijpbaars.

Het is in feite een boek uit 2011, maar werd dit jaar als paperback opnieuw de wereld ingestuurd. En nog steeds duikt het beklemmende en ontroerende 'Bloedgetuigen' van Johan de Boose niet op in de bestsellerlijstjes. Volgend jaar dan maar? In 2013 werk ik verder aan mijn boek over Napoleon. Het leven van de doortastende Corsicaan is even onherbergzaam als een gebergte, even uitgestrekt als een continent, zeg gerust dat het een planetenstelsel op zich is. De kans op verdwalen en nooit meer gesignaleerd worden is niet denkbeeldig.

Koen Van Wichelen

Herman Brusselmans: 'Watervrees tijdens een verdrinking' Zij die beweren dat onze Grote Gentse Volksschrijver zijn beste tijd gehad heeft, zij dwalen. De setting is bekend: Tania is ribbedebie en Brusselmans probeert zijn gebroken hart te lijmen middels het plegen van een zoveelste meesterwerk. Alleen wil dat niet al te best lukken, want "liefde is nooit voorbij, zoals alles wat geweest is nooit voorbij is". Liefdesverdriet werd zelden zo mooi en ontroerend en met gortdroge humor beschreven. De Morgen concludeerde terecht: Brusselmans is dan wel zijn Grote Liefde kwijt, het levert wel verdomd goede literatuur op.'Commando: The Autobiography of Johnny Ramone' Een snel en snedig boek, net als de muziek van The Ramones. Johnny vertelt de geschiedenis van de beste punkrockband aller tijden en hij draait daarbij niet rond de pot. Zo noemt hij zanger Joey Ramone geen vriend maar een zakenrelatie. Toen Johnny een miljoen dollar op de bank had, trok hij midden jaren negentig na welgeteld 2.263 liveshows de stekker uit nv Ramones. In 2004 stierf hij aan prostaatkanker. "We all have time limits, and mine came a little early", stelt hij kurkdroog in de laatste paragraaf. Hey ho, Johnny, let's go!

Raymond Carver: 'Will You Please Be Quiet, Please?' Van deze eerste verhalenbundel van Carver uit 1976 verscheen dit jaar de vertaling. Er gebeurt niets ongelofelijk verrassends of opzienbarends in deze kleine verhalen over de alledaagse levens van alledaagse mensen maar Carver weet er op zijn geheel eigen subtiele wijze toch Groot Drama van te maken. Prachtig.

Ik ben volop de laatste punten en komma's aan het zetten in mijn debuutroman 'Kokodillentranen'. Publicatie is voorzien in maart 2013. Krokodillentranen speelt zich af op één dag anno nu. Het is een ritje op de rollercoaster van het leven in de grootstad. Soms rauw, soms grappig, soms ontroerend. En helemaal aan het eind trakteert de schrijver een rondje in zijn stamcafé.

Christophe Vekeman

Dave Eggers:'Een hologram voor de koning'

Jeroen Brouwers:'Restletsels'Daar heb ik geen flauw idee van.

Ik weet nog niet of ik hem ga publiceren, maar ik ben momenteel wel bezig aan een roman. Met het grootste plezier, moet ik zeggen.

Annelies Verbeke

Tomas Tranströmer 'De herinneringen zien mij' Zijn verzamelde gedichten en korte verhalen, in het Nederlands vertaald door Bernlef, eind 2011 uitgebracht.

Daniel Kahneman:'Ons feilbare denken' en Sönke Neitzel en Harald Welzer: 'Soldaten. Over vechten, doden en sterven'

Ik las een bundeling van de korte verhalen van David Albahari, uitgegeven in het Engels onder de titel Learning Cyrillic bij de Servische uitgeverij Geopoetica. Ik zie niet in waarom ik via zo'n obscure weg aan zulke goede verhalen moet komen. Vertalen en rap!

Er is net een nieuw boek van me uit, een verhalenbundel met onderling verbonden verhalen: 'Veronderstellingen'. En als Klaas Verplancke klaar is met de tekeningen, verschijnt binnenkort bij De Bezige Bij Antwerpen de novelle in jambische pentameters en rijm die ik vorig jaar schreef, Tirol Inferno genaamd.

Peter Verhelst

Leonard Nolens: 'Manieren van leven'

Meer dan 1.200 bladzijden waarin de ik en de jij onophoudelijk pogingen tot aanraking ondernemen. Koppig. Zingende poëzie. Monumentaal werk van een hartlijder (hier figuurlijk bedoeld).

Dirk Braeckman

Het titelloze verzamelboek van de fotograaf. Eindelijk een lijvig boek vol foto's van Braeckman. Fascinerend, uitdagend, verleidelijk; je komt ogen te kort en je kop begint te tollen van alle mogelijke verhalen en situaties die je bij de foto's vermoedt.

Don DeLillo:'De engel Esmeralda'

Verhalen van een grootmeester die geen troost biedt maar vooral zenuwen blootlegt. Vaak onweerstaanbaar laconiek en ontluisterend.

'Geschiedenis van een berg', een korte roman waarin dieren tot menselijk gedrag worden gedwongen. Nog een paar zinnen te gaan. Komt uit in april. En ik leg ook de laatste hand aan een 'kinderboek' (van 8 tot 100 jaar). Illustrator Carll Cneut weet wat hij de volgende negen maanden mag doen. Komt uit in november.

Ivo Victoria

Laurent Bine:'HhhH' Dat is geen boek uit 2012, maar ik lees dan ook zelden boeken in het jaar dat ze verschijnen. HhhH is een fantastische roman en tegelijk een geweldig lesje 'schrijver zijn'. Maar als 2012 het criterium moet zijn, dan ligt de winst voor het oprapen voor Peter Terrin, Post Mortem. Met name het eerste deel van dat boek is net iets té goed geschreven naar mijn zin.

Roelf Bolt:'Leugenaars & vervalsers'

Meer dan 400 pagina's met de mooiste listen, leugens en scams uit de geschiedenis van de mensheid. Prima geschikt om met mate tot u te nemen, dus wellicht is dit ook mijn beste non-fictieboek voor 2013 en 2014. Geschreven door de dit jaar veel te jong overleden Nederlander Roelf Bolt.

Daan Heerma van Voss: 'Zonder tijd te verliezen' Het is een beetje zijn eigen schuld. Door de publiciteit die hij zocht, en kreeg, met zijn 'protest' tegen Twitter, vergaten velen het boek te lezen, en zij moesten het dit jaar dus zonder zijn prachtige, soepele en slimme zinnen doen. Een groot talent.

Ik zal het hele jaar 2013 werken aan een roman die zich afspeelt in het Antwerpen van de jaren 80, 90 en nu. Ik heb nog geen titel, zelfs geen werktitel, wat vreemd is omdat ik bij mijn vorige romans de titel als eerste had. Kortom, dat doet het ergste vermoeden. Verschijnt hopelijk in 2014.