Direct naar artikelinhoud

BOIC blij met zes medailles

De topbobo's van het BOIC blonken bij bij het opmaken van de balans op deze Spelen. Zes medailles, inclusief twee goud: dat is meer dan de voor Rio uitgesproken verwachting van vier à vijf en evenaart de oogst van Atlanta 1996.

"Ik voelde hier zelfs het potentieel voor tien à twaalf medailles", zegt voorzitter Pierre-Olivier Beckers. En hij verwijst naar de knappe 4x400m met de Borlées. "Ik heb slecht geslapen dat zij het podium missen op drie honderdsten. Zij hadden brons zo hard verdiend."

Delegatieleider Eddy De Smedt spiegelt het Belgische succes in Rio aan 19 Belgische topachtplaatsen, in Londen 2012 waren er dat slechts 14. "Onze uitdaging is om die topachtplaatsen systematisch te verhogen en om te zetten in medailles."

Dat hangt soms af van details. De Smedt herinnert aan het sportstatistiekenbureau Gracenote Sports, dat vier Belgische medailles in Rio had voorspeld: zilver voor Evi Van Acker, brons voor Philip Milanov, Jaouad Achah en Si Mohamed Ketbi. Zij grepen er allemaal naast. "Maar ze kwamen wel in de buurt."

Volgens De Smedt moet België Rio aangrijpen om verder te investeren in topsport. "In Atlanta hebben we het momentum laten schieten, nu moeten we het pakken." Of tien medailles het streefdoel zijn voor Tokio wou Beckers niet gezegd hebben: "Dat is nog te vroeg. Maar ik zie veel toptalenten, waarom niet?"

Een voorbeeld blijft Nederland, in Rio goed voor bijna twintig medailles. De Smedt: "Nederland heeft het voordeel dat het beleid langs een kanaal verloopt. De structuur van België is met een overlegmodel veel moeilijker. Maar hoe beter we samenwerken, hoe groter de kans op succes."