Direct naar artikelinhoud

Glastonbury opent zone exclusief voor vrouwen

Het Britse muziekfestival Glastonbury maakt op zijn weide plaats voor een ruimte voor vrouwen. In The Sisterhood kunnen zij leren timmeren of debatteren over discriminatie. Niet iedereen is enthousiast over het initiatief.

Zoals elk zichzelf respecterend zomerfestival investeert Glastonbury veel energie in de randanimatie. Wie snakt naar een muzikale pauze kan zich er bezighouden met circusacts, comedy of theater. Shangri-La, "een metaverhaal dat streeft naar verlichte progressieve cultuur en buitenaards vermaak", heeft zich gespecialiseerd in interactieve installaties, performances en subversieve kunst. En vanaf dit jaar: hardcore feminisme.

Onder de noemer The Sisterhood wordt deze editie een stukje festivalweide voorbehouden voor vrouwen. Nu ja, vrouwen. Het "revolutionaire clubhuis" is toegankelijk voor iedereen die zich vrouwelijk voelt. En voor "queers, transseksuelen" en anderen die wel eens worden gediscrimineerd. Ook het personeel, van bewakingsagenten tot dj's, zal vrouwelijk zijn.

Cursus klussen

In The Sisterhood zullen een aantal vrouwelijke bands optreden, er worden debatten en workshops georganiseerd over diversiteit en inclusie, net als een cursus dans of klussen. De vrouwen kunnen er ook "netwerken, verhalen delen en elkaar leren ondersteunen in hun wereldwijde strijd".

Want, zo laten de organisatoren weten in een mededeling, ze geloven heilig in het belang van exclusief vrouwelijke ruimtes. "In een wereld die geleid wordt door en gemaakt is ten voordele van mannen, is zo'n ruimte nodig. De onderdrukking van vrouwen blijft zich wereldwijd manifesteren, op verschillende manieren, in verschillende culturele omstandigheden."

In Groot-Brittannië, zo klinkt het, uit die discriminatie zich in lager loon voor gelijk werk, besparingen op diensten die zich bezig houden met huiselijk geweld en de precaire situatie van vrouwen in de seksindustrie.

Hoewel breed protest voorlopig uitblijft, weerklinkt op sociale media toch enig gemor tegen deze vorm van "segregatie". Allereerst wordt de vraag gesteld of het initiatief wettelijk wel steek houdt. Mogelijk is The Sisterhood in strijd met de discriminatiewetgeving. Als het tot een rechtszaak zou komen, dan moet de organisatie kunnen aantonen dat ze gegronde redenen heeft om mannen te weren.

De meest voorkomende klacht bij bezoekers is dat het zou gaan om een vorm van genderapartheid die omgekeerd - een plek die exclusief voorbehouden wordt voor mannen - nog geen seconde zou standhouden. "De ironie: mannen niet welkom op debatten over diversiteit en inclusie", zo vat een Britse twitteraar het ongenoegen samen.

Ook Magda De Meyer, voorzitster van de Vrouwenraad, vindt het initiatief wat gek. "Soms kan het nuttig zijn om onder vrouwen een veilige plek te creëren, maar ik denk dan toch eerder aan pakweg slachtoffers van partnergeweld. In dit geval lijkt het mij nogal contraproductief. We zijn er ondertussen wel al uit dat we mannen nodig hebben om vrouwenrechten af te dwingen."

Weddenschap

Hoewel The Sisterhood het niet per se heeft over de fysieke veiligheid van vrouwen op festivals, tonen een aantal festivalgangers wel begrip voor het idee van een veilige ruimte. "Als man steun ik dit initiatief", reageert een jonge man op de website van de Britse krant The Guardian. "Als een vrouw zich op een festival tussen een hoop mannen begeeft, zie je goed hoe hard ze wordt nagekeken. Openingszinnen worden bedacht, weddenschappen afgesloten, vragen gesteld: of ze misschien op de schouders wil? Het is hopeloos, het zijn echte bloedhonden."