Direct naar artikelinhoud

Peru schort uitroeiing van cocavelden tijdelijk op

De Peruaanse regering schort haar inspanningen op om illegaal geteelde coca uit te roeien. Volgens de nieuwe regering van president Humala moet het uitroeiingsprogramma opnieuw geëvalueerd worden.

Volgens de directeur van de Peruaanse antidrugsdiensten, Ricardo Soberón, hebben de tot dusver geleverde inspanningen om een eind te maken aan de illegale teelt van coca niet veel opgeleverd. Een evaluatie van het programma is daarom aan de orde, aldus Soberón.

De directeur volgt daarmee wat eerder ook de pas aangetreden president Ollanta Humala al gezegd had, namelijk dat kleinere cocatelers niet langer gecriminaliseerd mogen worden, evenmin als kleinere producenten en smokkelaars van cocaïne.

Met die beleidsoptie neemt Humala een stevige bocht tegenover zijn voorganger Alan García, die in de strijd tegen de drugs veeleer de lijn van de VS volgde. Analisten zeggen bezorgd te zijn dat Peru zijn vastberadenheid in de strijd tegen de drugs laat varen.

Maar Soberón zegt dat de opschorting van de uitroeiingsinspanningen maar tijdelijk is en dat dergelijke opschortingen niet zeldzaam zijn. "In elk land, Afghanistan, Colombia, Bolivia of Mexico, is het normaal dit soort pauzes in te lassen. Evaluaties zijn noodzakelijk om fouten te corrigeren", aldus nog de landelijke drugstsaar.

Volgens de BBC, die bronnen bij de antinarcoticapolitie in Bogotá aanhaalt, heeft het door een lage-intensiteitsconflict getroffen buurland Colombia zijn inspanningen sinds 1994 echter niet één keer stopgezet. Ook officiële bronnen in het door gruwelijk drugsgeweld getroffen Mexico ontkennen dat ze ooit de strijd gestaakt hebben in het verwoesten van illegale oogsten. Wel is er een tiental jaar geleden een vertraging gekomen in de uitroeiing. Die was te wijten aan een tijdelijk gebrek aan werkingsmiddelen.

Vervangingsteelten

In Bolivia mag coca geteeld worden voor medische, culturele en religieuze doeleinden, maar blijft het verboden voor de aanmaak van cocaïne. De uitroeiingsinspanningen zijn continu, maakt de regering zich sterk. Wel onderhandelt Evo Morales met cocaboeren veeleer dan er het leger op af te sturen, wat vroeger het geval was. Een van de problemen voor kleine cocaboeren is het vinden van en commercialiseren van vervangingsteelten.

De Peruaanse oppositie is niet te spreken over het besluit van de centrumlinkse regering. Volgens oud-minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Rospigliosi, stuurt Lima daarmee een fout signaal uit en werkt ze de straffeloosheid van drugsproducenten en -handelaars in de hand.

De VS, die al decennialang een dure War on Drugs voeren waarvan de resultaten steeds vaker bekritiseerd worden, nemen een afwachtende houding in met betrekking tot Peru. De ambassadeur van Washington in Lima heeft wel nogmaals de bereidheid van de VS onderstreept om op drugsvlak met de Peruanen te blijven samenwerken. (LD)