Direct naar artikelinhoud

Belastingdienstjaagt opfrauderende bedrijfsleiders

Een 3.000-tal Belgische bedrijfsleiders mogen de komende tijd een gerichte controle verwachten van de fiscus. Die voert momenteel een onderzoek naar vruchtgebruik-constructies.

Bent u bedrijfsleider, ook al is dat van een eenmansvennootschap, en heeft u uw woning of tweede verblijf gefinancierd via uw vennootschap? Dan is de kans niet onbestaande dat u een controle van de fiscus mag verwachten, weet De Tijd. In 2012 waren er 43.000 vennootschappen met vruchtgebruik op één onroerend goed en 30.000 met vruchtgebruik op meerdere onroerende goederen. 3.045 daarvan worden nu gecontroleerd.

De selectie gebeurde op basis van risico-analyse, luidt het bij de Federale overheidsdienst Financiën. "We controleren nu degenen bij wie we denken dat de kans op misbruik het grootste is. In de praktijk zullen dat vooral kmo's zijn. Grotere bedrijven zijn immers zelden in handen van één aandeelhouder", aldus woordvoerster Florence Angelici.

Moet daarom iedereen die zijn huis op naam van zijn vennootschap heeft staan beginnen beven? Helemaal niet, aldus Angelici. "Uiteraard is de constructie op zich niet illegaal, het systeem rond vruchtgebruik is perfect wettelijk. Maar wij gaan op zoek naar waar er misbruik gemaakt wordt van de constructie."

Van misbruik is sprake wanneer het huis niet bewoond wordt door de eigenaar van het bedrijf dat de vruchtgebruikconstructie is aangegaan, of wanneer de waarde van het vruchtgebruik niet in verhouding staat tot de verdiensten van de bedrijfsleider. Die laatste mag immers geen overdreven voordeel halen uit het vruchtgebruik. "Stel dat de vennootschap een kasteel bouwt, dan is dat wellicht niet in verhouding tot de prestaties van de bedrijfsleider", luidt het bij Financiën.

In quasi elk dossier zal een vraag om inlichtingen verstuurd worden, laat de fiscus nog weten. De reden is simpel: het onderzoek vereist dat alle elementen over de overeenkomst van vruchtgebruik bekend zijn, maar die zijn niet beschikbaar in het fiscaal dossier van de belastingplichtige.

De fiscus zal zich nu focussen op vennootschappen die recent werden opgericht of afgesloten. Concreet gaat het over een 2.000-tal vennootschappen die in 2010 een vruchtgebruikconstructie zijn aangegaan en een 1.000-tal vennootschappen die hun overeenkomst van vruchtgebruik in 2010 - al dan niet vervroegd - hebben beëindigd. In beide gevallen moet telkens minstens één van de naakte eigenaars een natuurlijke persoon zijn.