Direct naar artikelinhoud

‘Eskimopater’ morgen naar Canada gerepatrieerd

Als alles volgens plan gaat, vliegen twee agenten van de Dienst Verwijdering van de Federale Politie morgen samen met pater Eric Dejaeger (63) naar Montréal, Canada. Daar wacht de oud-missionaris een onderzoek wegens het misbruiken van negen Eskimokinderen.

Dejaeger wordt naar Canada gerepatrieerd omdat hij sjoemelde met zijn Belgische identiteitsdocumenten. De pater oblaat deed dat nadat er tijdens zijn missiewerk in Canada 1995 negen slachtoffers van kindermisbruik opdoken. Dejaeger werd eerder al in Canada veroordeeld tot vijf jaar cel voor zedenfeiten met minderjarigen. Door de nieuwe klachten vluchtte hij naar ons land. Bij zijn aankomst verzweeg hij dat hij intussen de Canadese nationaliteit had. Daardoor bekwam hij onterecht een nieuwe Belgische identiteitskaart. Toen dat aan het licht kwam, werd zijn Belgische nationaliteit afgepakt. Omdat ook zijn Canadese pas al jaren verstreken is, werd Dejaeger onlangs opgepakt en wacht hij in een vluchtelingencentrum in Brugge op zijn repatriëring naar zijn ‘vaderland’ Canada.

De agenten zullen hem tijdens de vlucht naar Canada vergezellen en hem daar overhandigen aan hun Canadese collega’s. (BJM)