Direct naar artikelinhoud

Britse klacht tegen Brusselse kliniek wegens mislukte facelift

Een 42-jarige vrouw uit Wales heeft een klacht ingediend tegen een privékliniek in Drogenbos wegens een mislukte facelift. Opvallend is dat het dossier volledig op Britse bodem zal worden behandeld omdat de schadevergoedingen daar hoger liggen dan in België.

DOOR SUE SOMERS

Londen l De Italiaanse plastisch chirurg die de operatie uitvoerde, is ondertussen in geen velden of wegen meer te bekennen. België waarschuwde eerder al voor buitenlandse eendagschirurgen die aan blitz surgery doen en weer verdwijnen.

De vrouw in kwestie, die anoniem wil blijven, onderging in 2005 een facelift en een ooglidcorrectie in de Elyzea Clinic in Drogenbos bij Brussel. De kliniek maakt deel uit van een Britse keten, de Elyzea Cosmetic Surgery Group, die behalve een poot in Brussel ook vestigingen heeft in Londen en Manchester.

Na de operatie bleef de vrouw achter met opvallende littekens aan haar ogen en oren. Haar gezicht is aan de linkerkant gevoelloos en daardoor niet langer 'symmetrisch'. De vrouw zegt dat ze zich schaamt en dat ze haar haar moet laten groeien om haar gezicht enigszins toonbaar te maken.

De klacht tegen de Belgische kliniek is ingediend bij het gerecht in Exeter. In Groot-Brittannië worden immers grotere schadevergoedingen voor medische fouten uitgekeerd dan in België. De werkwijze zou een precedent kunnen scheppen voor andere slachtoffers van medisch toerisme in Groot-Brittannië.

De vrouw is alvast niet het enige slachtoffer van de Italiaanse chirurg die haar onder handen nam. Tegen de man lopen maar liefst 24 klachten, zo bericht de Britse krant The Independent. Het is niet duidelijk of het in de overige gevallen al tot een rechtszaak kwam.

Kop in het zand

Elyzea wijst alle verantwoordelijkheid af. Omdat de operatie in Drogenbos plaatsvond, is het Belgische recht van toepassing, wat betekent dat alleen de behandelende arts aansprakelijk kan worden gesteld voor een medische fout, en niet de kliniek.

Tegen De Morgen zegt de Elyzea Clinic in Drogenbos dat ze niet wenst te reageren op de klacht. "De persoon die het dossier beheert, is op vakantie." In The Independent liet woordvoerster Antonia Whally verstaan dat de kliniek de Italiaanse chirurg al een tijdje vruchteloos probeert te contacteren. "Hij is immers aansprakelijk, maar hij steekt zijn kop in het zand. Dat kunnen we niet accepteren."

Whally erkent dat er fouten zijn gebeurd en verontschuldigt zich in naam van de kliniek. Ze zegt dat een advocaat op de zaak is gezet, maar op geld moet de vrouw uit Wales niet hopen. "Uit morele overwegingen voorzien wij nazorg om fouten recht te zetten. Maar van een terugbetaling kan geen sprake zijn."

De vrouw onderging al eens een correctie-operatie, zo liet haar advocaat Laurence Vick weten. "In oktober 2007, opnieuw in de kliniek in Brussel. Maar zonder resultaat. Volgens een onafhankelijke expert zullen de littekens op de linkerkant van het gezicht van mijn cliënte blijvend zijn."

Voor de correctie-operatie had de vrouw een afspraak met de Italiaanse chirurg in Groot-Brittannië. Daar vinden immers alles pre- en postoperatieve afspraken plaats. Alleen de ingreep zelf gebeurt in België omdat hier aan de helft van de prijs kan worden gewerkt. "Dat betekent dat je tussen 2.000 en 2.500 pond kunt besparen!", zo luidt het wervend op de website van de Elyzea Cosmetic Surgery Group.

Buitenlandse eendagschirurgen

De Belgische plastisch chirurgen waarschuwden eerder al voor de dubieuze praktijken van buitenlandse eendagschirurgen. "Ze groeperen een aantal patiënten op één dag en zakken dan naar Brussel af", aldus Denis Goldschmidt, voorzitter van de Belgische plastisch chirurgen, vorig jaar in deze krant.

De 'lakse Belgische regelgeving' inzake plastische chirurgie heeft de laatste jaren geleid tot een boom van esthetische klinieken in de hoofdstad. Normaal moeten praktiserende buitenlandse chirurgen zich aanmelden bij de Orde van Geneesheren, maar dat gebeurt bijna nooit. Meer zelfs: vaak zijn in dergelijke klinieken niet-gespecialiseerde chirurgen aan het werk, van wie sommigen niet eens een artsendiploma bezitten.

'Lakse Belgische regelgeving' inzake plastische chirurgie leidt tot boom van esthetische klinieken in hoofdstad

n De Elyzea Clinic in Drogenbos. 'Uit morele overwegingen voorzien wij nazorg om fouten recht te zetten. Maar van een terugbetaling kan geen sprake zijn', zegt woordvoerster Antonia Whally.