Direct naar artikelinhoud

Reizigers eisen vergoeding van stakers Zaventem

ZAVENTEM l Advocaat Peter Cafmeyer zorgt voor een primeur in ons land. Hij is de advocaat van 200 reizigers die een gezamenlijke klacht indienen tegen de 46 brandweerlui en veiligheidsagenten die op 13 april het werk neerlegden op de luchthaven van Zaventem.

Als de reizigers gelijk krijgen, moeten de stakers persoonlijk een schade-eis betalen die volgens Cafmeyer kan oplopen tot 100.000 euro.

Peter Cafmeyer miste op 13 april zelf een vlucht naar Kinshasa en begon meteen met een website waar andere gestrande reizigers zich kunnen melden, dat aantal is vandaag al opgelopen tot 200 en volgens Cafmeyer worden het er nog veel meer.

"Sommige reizigers hebben voor honderden euro's extra hotelkosten gemaakt, anderen misten belangrijke zakenonderhandelingen in het buitenland, daar zal toch iemand voor moeten opdraaien en mij lijkt het niet meer dan logisch dat dat de stakers zelf zijn", vindt Cafmeyer. Hoewel het volgens Cafmeyer de eerste keer is dat zo'n klacht voorkomt, denkt hij dat hij een grote kans heeft om de stakers te laten veroordelen. "Wegens het toebrengen van grote schade aan derden. Van elk apart zullen we zo'n 2.000 euro eisen."

Toch is niet iedereen meteen overtuigd van de kansen van Cafmeyer en de andere gedupeerden. "Ik denk dat er te veel hindernissen zijn om een veroordeling te krijgen", zegt professor arbeidsrecht Othmar Vanachter. "Eerst en vooral weten ze niet eens wie er gedagvaard wordt, de namen van de stakers zijn niet bekend en ik vraag me af of de werkgever die bekend zal maken. En als hij dat doet, kan hij dan niet beschuldigd worden van schending van de privacy? En mochten de namen toch bekend worden gemaakt, dan moet nog bewezen worden dat de stakers in fout waren, er is stakingsrecht in België en dat kun je niet zomaar aan de kant schuiven", aldus Vanachter. (SSI)