Direct naar artikelinhoud

Nederlandse horeca uit op miljoenen van InBev

BRUSSEL l Koninklijk Horeca Nederland (KHN) bereidt een miljoenenclaim voor tegen InBev, Heineken, Grolsch en Bavaria. Door kartelafspraken tussen de brouwers betaalde de horeca jarenlang te hoge bierprijzen.

De Europese Commissie bevond de vier schuldig aan kartelvorming en gaf Heineken, Grolsch en Bavaria een boete van 274 miljoen euro. InBev kreeg geen sanctie, omdat het meewerkte aan het onderzoek.

"De boetes van de Europese Commissie bewijzen dat we al jaren te veel betalen", zegt KHN, een vereniging die 21.000 Nederlandse horecazaken overkoepelt. "Daarom bereiden we een claim voor om de ondernemers schadeloos te stellen. We eisen ook dat de brouwerijen een prijsverlaging doorvoeren." Hoe de claim berekend zal worden, wordt nog onderzocht. "Pas als dat onderzoek afgerond is, kunnen we er een bedrag op plakken. In ieder geval zal het gaan om een claim van ettelijke tientallen miljoenen", zegt KHN. "De Commissie legt een hoge boete op, dus zal onze claim ook zeer hoog zijn."

Met de claim viseert KHN zowel Heineken, Grolsch, Bavaria als InBev. De vier brouwers maakten prijsafspraken, verdeelden klanten onderling, bespraken voorwaarden voor verschillende klanten en wisselden vertrouwelijke informatie uit. Daarmee werden consumenten, cafés, restaurants en supermarkten gedupeerd. De EU-Commissie beschikt over voldoende bewijzen voor de kartelafspraken tussen 1996 en 1999. Europa schreef een boete uit van 274 miljoen euro aan Heineken (219 miljoen euro), Grolsch en Bavaria. InBev ontloopt een boete van 84,3 miljoen, omdat de groep Europa tipte over het bierkartel en de bewijzen leverde.

Het EU-Commissielid voor Concurrentiezaken Neelie Kroes rekent in haar strijd tegen kartels steeds meer op verklikkers zoals InBev. In ruil krijgen ze clementie. Maar verklikkers ontsnappen niet aan alle sancties. Kroes roept de consumenten expliciet op zelf naar de rechter te stappen en schadevergoeding te eisen. In de VS is die praktijk erg gebruikelijk. EU-experts wijzen erop dat InBev en co. nog meer beducht zijn voor zulke juridische acties. Ze verwijzen naar het Franse cementkartel, dat al tot claims geleid heeft. KHN is de eerste die in het geval van het Nederlandse bierkartel op de kar springt. Mogelijk volgen de consumentenbond en misnoegde drankhandelaars.

Analisten reageerden verrast op de omvang van de boetes. Voor Grolsch en Bavaria vrezen ze dat het een wel erg bittere pil wordt om te slikken. De boete van Grolsch komt neer op een jaar en acht maanden winst. Voor Bavaria is de klap nog groter. In 2005 haalde het een nettowinst van 7,7 miljoen euro, slechts een derde van zijn boetesom. Heinekens boete is 18 procent van de nettowinst in 2006.

Grolsch en Bavaria zijn in Nederland nagenoeg even groot als InBev, dat er een marktaandeel haalt van 14 procent. Heineken controleert op zijn eentje meer dan de helft van de markt.