Direct naar artikelinhoud

'Ik kan nooit zen zijn'

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn of haar voorkeuren en bizarre trekjes. Deze week: Alicja Gescinska. Vanaf zondag ontmoet de schrijfster-filosofe inspirerende mensen in het Canvas-programma Wanderlust. Vandaag: vrije tijd en vreemde gewoontes.

Voor welk gerecht mag uw moeder u altijd opbellen?

"Rosół, heel eenvoudige Poolse kippensoep. Dat werd vaak gemaakt als ik ziek was. Nu nog heb ik de vage gedachte dat ik me beter zal voelen als ik die soep drink, zelfs al ben ik niet ziek."

Wat bestelt u altijd in de frituur?

"Ik ben iemand die graag verschillende dingen probeert. Ik bestel zelden, waar dan ook, twee keer hetzelfde. Zelfs niet in een frietkot. De laatste tijd heb ik wel enorm veel trek in pikant eten. Hoe straffer hoe beter. Als ik nu in een frituur ben, vraag ik wat het meest pikante is dat ze hebben en dan neem ik dat."

En wat zegt dat over u?

"Dat ik zwanger ben van een heel pittige baby."

Welke drank kunt u niet weerstaan. En drinkt u er te veel van?

"Een glas koude witte bourgogne na een zware werkdag. Dat vind ik heel moeilijk te weerstaan, behalve nu ik zwanger ben. Maar wat is te veel?"

Welke Belgische gewoonte koestert u?

"De cultuur van het bierdrinken. De rijkdom aan verschillende smaken, de glazen die deze smaken optimaal tot hun recht laten komen. Dat kan ik enorm appreciëren, zeker na drie jaar in de Verenigde Staten te hebben gewoond waar het ontbreekt aan een goed ontwikkelde bier- en alcoholcultuur."

Waar vindt u de stilte?

"Nergens, eerlijk gezegd. Ik zou wel meer de rust in mezelf willen vinden, maar dat lukt me niet. Altijd en overal ben ik aan het denken wat ik nog moet doen, aan die onophoudelijke to do-lijst die constant wordt aangevuld. Ik kan zelfs dromen over mijn werk. Wanneer ik een opiniestuk schrijf en ik ga slapen wanneer ik in de helft zit, dan lijk ik er al slapend aan voort te werken. Ik kan nooit zen zijn."

Welk ritueel moet voor u blijven bestaan?

"Ik vind het belangrijk om de typische Poolse maaltijden te bereiden die bij de grote feestdagen horen. Op Pasen is dat een speciale soep met worst, eieren en mierikswortel. Op kerstavond eten we enkel vis. Dan worden er twaalf gerechten op tafel gezet, naar de twaalf apostelen.

"Vaak zijn dat niet de lekkerste gerechten. Maar omdat we ze alleen dan eten, kijkt iedereen altijd wel uit naar die typische geuren en smaken. Mij doet het denken aan mijn grootouders, het is vervlochten met die hoogdagen. En ik zou het fijn vinden mochten mijn kinderen dat later ook doen voor hun kinderen."

Wanderlust, elke zondag om 20.10 uur op Canvas