Direct naar artikelinhoud

VK en Frankrijk pokeren over nieuwe kerncentrale

Het Verenigd Koninkrijk heeft op het laatste nippertje de bouw van de kerncentrale Hinkley Point tegengehouden. Slecht nieuws voor het Franse energiebedrijf EDF.

De Britse regering wil nog eens nadenken of een nieuwe kerncentrale bouwen wel een goed idee is. Voor EDF, een Frans staatsenergiebedrijf, is dit een stomp in de maag. Na maandenlang twijfelen koos EDF er donderdag toch voor om door te zetten met de bouw van de centrale in Hinkley Point. De kosten worden geraamd op ruim 20 miljard euro.

Dat de Britse regering in extremis toch nog aarzelt, wordt gezien als een tactisch manoeuvre. Hinkley Point zou nog een interessant schaakstuk kunnen worden in de onderhandelingen over de brexit, klinkt het.

EDF heeft immers vooral uit politieke overwegingen het licht op groen gezet voor het megaproject. De bouw van de centrale zou de Franse nucleaire industrie weer op de kaart zetten, na een aantal magere jaren.

Als Frankrijk zich straks iets te onwelwillend opstelt in de brexitonderhandelingen, zou het VK weleens zijn andere opties kunnen verkennen. Het Chinese CNG is al partner in de bouw van Hinkley Point. The Financial Times wijst dit scenario echter van de hand. Het VK zal zijn belangrijkste energiecentrale nooit in handen laten van de Chinezen.