Direct naar artikelinhoud

Last (ex-)superman een pauze in?

Met het aanstellen van Andre Agassi en enkele overtuigende partijen op Roland Garros leek de trein van Novak Djokovic (ATP 2) weer vertrokken. Maar de Servische titelverdediger speelde in de kwartfinale een paar ontluisterende sets tegen Dominic Thiem (ATP 7). Meteen loerde de crisis weer om de hoek.

Wat was me dat op de Court Suzanne Lenglen? Oké, Dominic Thiem is de toekomst van het (gravel)tennis en toonde eens temeer zijn onwaarschijnlijk potentieel. Oké, de wind is nooit een grote bondgenoot geweest van Novak Djokovic en ook gisteren had de Servische nummer twee er duidelijk last mee. En oké, de winnaar van vorig jaar kwam in Parijs aan zonder al te grote verwachtingen en speelde uiteindelijk nog een zeer behoorlijke eerste set.

Maar wat de 30-jarige Djokovic na die fel bevochten (75 minuten) en hoogstaande 7-6 liet zien geeft toch te denken. Het ontbrak hem aan pit en hij miste ook een heleboel backhands zodat de 23-jarige Thiem, veel makkelijker dan verwacht, rustig kon uitlopen en in de derde set zijn tegenstander zelfs een beetje kon vernederen.

Een verklaring? "De zege hier vorig jaar heeft me veel verschillende emoties gebracht", probeerde Djokovic. "Het was formidabel en zorgde voor een complete voldoening. Ik heb op die golf van opwinding nog verder kunnen surfen tot op de US Open, maar daar vond ik mezelf gevoelsmatig bijzonder plat. Ik zat in een situatie die ik nog nooit had meegemaakt in mijn professionele carrière."

Zoals gezegd kwam er dit jaar, buiten hier en daar een kleine opflakkering, geen verbetering in zijn gemoedstoestand. Djokovic had niet meer de grinta in zich en verloor daarmee ook dat tikkeltje onoverwinnelijkheid dat hij in 2015 en 2016 met vier opeenvolgende grandslamtitels had opgebouwd. De Servische (ex-)superman koos dan maar voor een drastische ingreep en gooide ruim een maand geleden vrijwel zijn gehele entourage de deur uit.

Enter Andre Agassi. Het Amerikaanse tennisicoon leek Djokovic aan de Porte d'Auteuil weer een beetje op het goede spoor te krijgen maar moest, omwille van een geplande safari met zijn gezin, halfweg afhaken. Het hielp de zaak-Djokovic alvast niet.

Aan afhaken (voor Wimbledon) en een pauze nemen, denkt de voormalige nummer een - Djokovic valt na Roland Garros voor het eerst sinds maart 2011 uit de top twee - zelf (nog) niet. "Het is een grote uitdaging om hieruit te geraken. Het is geen makkelijke beslissing om te nemen maar ik ga zien hoe ik me voel na Roland Garros. Ik heb natuurlijk ook een verantwoordelijkheid ten opzichte van de tennissport. Dit wordt een nieuw hoofdstuk voor mij. We zullen zien waarheen het me gaat leiden."

In Londen hopen ze op de All England Club.