Direct naar artikelinhoud

'Belgische economie blijft aantrekken'

Het Planbureau heeft zijn prognose voor de economische groei in België opgetrokken. Er zouden dit jaar en volgend jaar 105.000 banen bijkomen. Ook bij de ECB klinkt optimisme.

In februari verwachtte het Planbureau dat de Belgische economie dit jaar met 1,4 procent zou groeien, na 1,2 procent in 2016. Het Planbureau verwacht voorts dat het reëel beschikbaar inkomen van de particulieren met 1,2 procent zal stijgen in 2017 en met 1,9 procent in 2018, na 0,9 procent vorig jaar. "De neerwaartse impact van een aantal maatregelen (zoals de indexsprong) is uitgewerkt, terwijl het inkomen uit vermogen licht zou hernemen en er in 2018 bijkomende belastingverminderingen zijn gepland (taxshift).

Dat de instelling zich nu optimistischer toont, komt onder meer omdat de groei van de wereldeconomie aan kracht lijkt te winnen. Bovendien blijkt de Europese conjunctuur robuuster dan verwacht na het brexitreferendum.

Dat wordt tevens bevestigd door de Europese Centrale Bank, die een eerste klein stapje richting afbouw van zijn massale financiële injecties heeft gezet. Topman Mario Draghi maakte tijdens de presentatie over de economische verwachtingen voor de eurozone duidelijk dat een verdere daling van de rentevoet van de baan is.

De ECB is iets positiever geworden over de economische groei in de eurozone de komende jaren. Voor dit jaar voorziet de ECB een economische groei van 1,9 procent gevolgd door een groei van respectievelijk 1,8 en 1,7 procent in 2018 en 2019.