Zweden dreigt zonder boter te vallen met Kerstmis

In Zweden waarschuwen twee grote zuivelproducenten voor een tekort aan boter in de aanloop naar Kerstmis. Oorzaak is een groeiende vraag, terwijl het aanbod van vetrijke melk in het najaar afneemt.
MANCEAU Serge/SUNSET
(archieffoto)

De kans is reëel dat veel Zweden dit jaar een lightmenu voorgeschoteld krijgen met Kerstmis. Het land dreigt immers zonder boter te vallen, zo waarschuwen Norrmejerier en Arla. Dat zijn twee grote zuivelproducenten in Zweden.

Drie factoren werken dit vetarme vooruitzicht in de hand. Zweden eten over het algemeen meer vetten dan vroeger. In de herfst en de winter doen ze dat bovendien nog liever. Tegelijk daalt in het najaar het aanbod van vetrijke melk nodig voor de productie van boter.

Het is niet de eerste keer dat boter een schaars product wordt in Zweden. De jongste jaren duikt het probleem met de regelmaat van de klok op in de winter. Buurland Noorwegen kampt overigens met hetzelfde tekort, soms met hallucinante gevolgen. In 2011 kreeg een man uit Lillehammer een bod van 3.000 Noorse kroon (zowat 330 euro) voor een halve kilo boter.

Meest gelezen