Direct naar artikelinhoud

Nooit waren er zo veel jobstudenten aan de slag

Nooit eerder zullen er zo veel studenten aan het werk zijn geweest als deze zomer. Naar schatting 5 procent meer dan vorig jaar, goed voor zo'n 450.000 jobstudenten, zegt Federgon, de federatie van hr-dienstverleners. De reden: de flexibeler regeling voor studentenarbeid.

Het aantal werkende studenten in de zomer neemt al jaren toe, maar dit jaar is de piek net iets scherper geworden. Bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) stonden in het derde kwartaal - zeg maar: de zomermaanden - van 2015 396.786 jobstudenten geregistreerd. Vorig jaar waren dat er al 424.867, dit jaar komt er nog eens zo'n 5 procent bij, schat Federgon, de koepelorganisatie van hr-dienstverleners. Dat zou betekenen dat het aantal jobstudenten rond 450.000 komt te liggen.

"Werken is financieel interessanter geworden, dankzij de nieuwe flexibeler regeling die dit jaar van kracht is geworden", zegt Jeroen Poels van Deltaworx, het enige uitzendkantoor dat zich in studentenjobs specialiseert. De nieuwe wetgeving legt de maximale prestatie voor jobstudenten op 475 uur per jaar, terwijl jobstudenten vroeger maximaal 50 dagen mochten werken. "Wie vroeger vier uur werkte, was een hele dag kwijt. Nu niet meer. Dat betekent dat de student nu aanzienlijk meer kan werken, en dus ook meer kan verdienen", zegt Poels.

Vakantie is vakantie

Nu kan een student een paar dagen per week twee of drie uur werken voor of na de les - bijvoorbeeld in een schoonmaakbedrijf of op vrijdagavond aan de kassa van een supermarkt. Of ze schrijven zich in bij een uitzendkantoor en kijken wat er op hen afkomt, zoals nu al 40 procent van de jobstudenten doet.

Want al blijft er een piek in de zomer, de stijging zet zich ook tijdens de rest van het jaar door. Zo werkten in het eerste kwartaal van 2011 45.293 studenten via een uitzendkantoor, vijf jaar later waren dat er 83.728. De cijfers voor dit jaar zijn er nog niet, maar het resultaat laat zich raden. "Het studentenleven is flexibeler geworden - er worden studiejaren gecombineerd en gespreid over verschillende jaren", zegt Poels. "Nu is het ook makkelijker om een studentenjob met studeren te combineren. We merken duidelijk dat steeds meer studenten een job tijdens het jaar zoeken, die uren in hun planning inpassen en in de vakantie ook gewoon vakantie nemen."

Studenten werken in de eerste plaats natuurlijk nog altijd om iets bij te verdienen - om naar festivals te gaan, om te reizen, om te sparen. Maar werken als student wordt steeds noodzakelijker als argument, naast het diploma, om een 'echte' job te vinden.

"De meeste vacatures eisen nog altijd vier à vijf jaar werkervaring. Als je enkel studeert, heb je die ervaring niet. We merken dat ook steeds meer studenten een job zoeken die bij hun opleiding past, én dat kmo's en familiebedrijven specifiek op zoek gaan naar studenten voor een bepaalde job. We hadden laatst een familiebedrijf waar niemand ervaring had met social media, maar waar ze wel merkten dat de aanwezigheid op Facebook en Twitter noodzakelijk is. Dus zochten ze een student marketing om hun aanwezigheid op social media uit te werken. Voor het bedrijf was dat zeer interessant, want een student is een pak goedkoper dan een marketingbureau. Voor de student was het een nuttige ervaring en een mooie referentie op zijn cv."