Direct naar artikelinhoud

Denemarken koopt data over belastingfraude

De Deense regering heeft van een anonieme bron informatie gekocht over belastingfraude die in de zogenaamde Panama Papers is verschenen.

De documenten in kwestie zouden de gegevens bevatten van vijf- tot zeshonderd Deense belastingplichtigen. Volgens Deense media zou de regering minstens een miljoen Deense kronen betaald hebben (ongeveer 134.000 euro).

Het is de eerste keer dat de Deense belastingdienst op dergelijke manier informatie over fraudeurs verwerft. Ze mocht eerst een voorbeeld inkijken om de betrouwbaarheid van het materiaal na te gaan.

De Deense overheid hoopt met deze gegevens "een goed overzicht te krijgen van de belastingontwijking' in het land, zei een woordvoerder van de belastingdienst woensdag aan tv-zender DR.

Begin april van dit jaar brachten verschillende internationale media, waaronder de Belgische krant De Tijd, ruim 11,5 miljoen vertrouwelijke documenten van de Panamese juridische en zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca naar buiten. De onderzoeksjournalisten vonden in de Panama Papers talrijke bewijzen voor ondoorzichtige transacties van vaak prominente persoonlijkheden via offshore-structuren.