Direct naar artikelinhoud

Een ruwere, rauwere Cézanne

Londen > Cézanne in Britain JJJ

In 2006 werd de honderdste sterfdag gevierd van de Franse schilder Paul Cézanne (1839-1906). Dat gebeurde met een uitgebreid retrospectief in zijn geboortestad Aix-en-Provence. maar ook de Londense National Gallery laat zich niet onbetuigd. Cézanne wordt algemeen beschouwd als een van de vroegste modernisten van de 19de eeuw.

Cézanne, die als een heremiet leefde, werkte en stierf, heeft nooit een reis naar Engeland ondernomen. Zijn werk was er wel bekend onder vooruitstrevende verzamelaars. De National Gallery brengt nu in de tentoonstelling Cézanne in Britain een veertigtal werken bijeen die zich in Britse openbare en privécollecties bevinden.

Cézanne in Britain geeft een beknopt maar nagenoeg volledig overzicht van de ontwikkeling van de schilder. Er zijn schilderijen, aquarellen, tekeningen en prenten te zien die alle door hem beoefende genres beslaan: portret, stilleven en landschap. Bekend werk als versies van Les Baigneurs en Mont Sainte-Victoire hangen naast een handvol scènes van het familiedomein Jas de Bouffan en zelden getoond werk uit privécollecties.

Vooral vroeg werk van Cézanne springt in het oog: het gaat om een ruw geborstelde Autopsie (1869) uit een particuliere collectie en een rauwe, naturalistisch aandoende Moord (1870; Walker Art Gallery Liverpool), die zo uit de romans van Zola lijken weggelopen. Vreemd en beklijvend. (ER)

Cézanne in Britain tot 7 januari 2007 in National Gallery, Trafalgar Square, Londen. Dagelijks van 10 tot 18 uur, woensdag tot 21uur. Gesloten van 24 tot en met 26 december en op 1 januari. www.nationalgallery.org.uk. Dagelijks rijden tot tien Eurostartreinen tussen Brussel-Zuid en London-Waterloo. Inl. en res. 02/528.28.28 en www.eurostar.com.