Direct naar artikelinhoud

Conservatorium Antwerpen pompt geld in pianopark

Liefst 87 piano's staan er in de gebouwen van het Antwerpse conservatorium. De ene al in betere staat dan de andere. Daarom wil de academie 600.000 euro inzamelen om haar 'pianopark' naar een hoger niveau te tillen.

In een conservatorium waar je zowel terecht kunt voor dans, drama en muziek is de piano een essentieel onderdeel. Hoe essentieel kom je pas te weten wanneer je Aaron Wajnberg, coördinator van de piano-afdeling, naar wat cijfers vraagt. "We hebben 41 vleugelpiano's en 46 buffetpiano's staan", vertelt hij. "Allemaal worden die heel intensief bespeeld. De populairste exemplaren zelfs tot 15 uur per dag. Dat voel je aan zo'n instrument."

Het conservatorium heeft dan wel een pianotechnieker in dienst die elke week zijn ronde doet langs het volledige pianopark, maar daar red je het niet mee wanneer je per dag uren aan een stuk op zo'n instrument speelt. Wajnberg: "Een aantal van onze piano's waren echt niet meer op niveau."

En dat werd een steeds groter probleem voor een conservatorium dat pianisten van topniveau af wil leveren. "Natuurlijk maakt een topinstrument van een slechte pianist niet plots een virtuoos", zegt Wajnberg. "Maar we willen dat onze studenten hun limieten verleggen en dat kan alleen op een instrument dat zelf zo goed als geen limieten heeft."

Dus worden de komende vier jaar alle piano's van het conservatorium vervangen of grondig gerestaureerd. Een operatie met een prijskaartje van in totaal 600.000 euro.

Hoeveel de kostprijs per piano is, valt moeilijk te zeggen. "Omdat de verschillen zo groot zijn", vertelt Wajnberg. "Een Steinway Model D, zoals we er in elk van onze concertzalen één staan hebben, haal je niet in huis voor minder dan 90.000 euro. Maar als je kiest voor een ander merk, kun je voor dat bedrag twee absolute toppiano's kopen."

Events en concerten

De nodige financiële middelen hopen de studenten en docenten van het conservatorium bij elkaar te krijgen met het organiseren van events en concerten. Ook wordt gerekend op de gulle bijdragen van donateurs. Enkelen van hen hebben nu al hun duit in het zakje gedaan zodat het conservatorium het nieuwe academiejaar alvast met zes nagelnieuwe buffetpiano's en twee al even blinkende vleugelpiano's kan beginnen.