Direct naar artikelinhoud

'Sluit Spaanse Trappen in Rome af voor toeristen'

Dagelijks herscheppen toeristen de beroemde Spaanse Trappen in Rome in een vuilnisbelt. Als het aan Paolo Bulgari van het Italiaanse sieraden- en modehuis Bulgari ligt, wordt het dan ook beter afgesloten 's avonds.

Het voorstel van Paolo Bulgari komt er niet zomaar. Het bedrijf stak 1,5 miljoen euro in de restauratie van de Spaanse Trappen. Anderhalf jaar is gewerkt aan de schoonmaak en restauratie van de Spaanse Trappen, die tussen 1723 en 1725 werden gebouwd naar een ontwerp van Francesco de Sanctis. Het moet gezegd: de breedste trappen van Europa blinken weer als vanouds.

Later deze maand worden de Scalinata della Trinità dei Monti, zoals de marmeren trappen officieel heten, feestelijk heropend, zodat duizenden toeristen en Romeinen weer op een van de 135 treden kunnen zitten. Of de tocht kunnen maken van het plein Piazza di Spagna beneden naar de kerk op Piazza Trinità dei Monti. En dat vooruitzicht baart Paolo Bulgari blijkbaar de nodige zorgen.

"De trappen zijn een prachtig en fragiel monument, zoals zo veel andere in Rome en Italië. Nu het gerestaureerd is, kunnen we niet toestaan dat het weer een openluchtbeerput wordt. We kunnen het niet in handen laten van barbaren die daar eten, drinken en vervuilen", zei Bulgari in de Italiaanse media.

De topman begrijpt dat de Spaanse Trappen beklimmen een prachtervaring is, maar waarschuwt ook dat "ze niet misbruikt mogen worden als een voetbaltribune waar mensen urenlang zitten, dronken worden en sigarettenpeuken wegsmijten."

Als er geen maatregelen worden genomen, zegt Bulgari, "zijn de Spaanse Trappen binnen enkele maanden weer een ramp". Een van die maatregelen zou volgens Bulgari het plaatsen van hekken moeten zijn, zodat de trappen - die figureerden in films als Roman Holiday, When in Rome of To Rome with Love 's - avonds niet meer toegankelijk zijn. Een soortgelijke maatregel werd eerder genomen bij het monument van Victor Emanuel II aan de Piazza Venezia.

Maar het idee van de hekken valt niet goed bij het ministerie van Cultuur. Volgens Claudio Parisi Presicce, belast met het cultureel erfgoed in Rome, zijn de trappen ontworpen zodat mensen er dag en nacht over kunnen wandelen. "We moeten juist meer doen voor het voorkomen van schade, we moeten mensen opvoeden. Toeristen misdragen zich omdat ze het gedrag van Romeinen nadoen."