Direct naar artikelinhoud

'Gentleman-inbreker' ontkent doodsbedreiging topmagistraat

De vlucht van Yves Beaupain (57) zit er op. Hij werd opgepakt in Elsene. Volgens het gerecht bedreigde Beaupain topmagistraat Benoît Dejemeppe met de dood. Beaupain spreekt van een complot. Zoals altijd.

Toen Beaupain zich gisteren naar eigen zeggen wilde aangeven en zijn schuilhol in Elsene verliet, stond de politie hem op te wachten.

Hij heeft het niet gedaan. Tenminste, dat zegt hij doorgaans toch altijd. Beaupain draait al jaren dezelfde plaat: de flikken zoeken hem. Onterecht. Beaupain is intussen een vaste klant van het Brusselse gerecht. Sinds 1980 zou hij verantwoordelijk zijn voor 580 inbraken. In slechts een veertigtal dossiers vonden ze genoeg bewijzen om hem te veroordelen. Met de jaren zijn de speurders Yves Beaupain de Belgische Arsène Lupin gaan noemen, naar de gentleman-dief uit de boeken van de Franse schrijver Maurice Leblanc. Omdat Beaupain zijn doelwitten altijd zorgvuldig uitkiest.

Kastelen en villa's waren zijn dada. Of met andere woorden: er moest gewoon genoeg te stelen zijn. Dus zocht hij het bij de rijken. Zijn voorkeur ging onder andere uit naar antieke schilderijen, tapijten, zilverwerk en dure horloges. Zo zou hij ook achter een inbraak zitten bij prins Alexander en prinses Lea in Sint-Genesius-Rode. In 1997 zou hij daar gaan lopen zijn met een buit van 1,3 miljoen euro.

Vrees voor drama

Sinds enkele dagen maakte een tachtigtal speurders jacht op Beaupain. Reden: hij zou de kop willen van Benoît Dejemeppe, de vroegere procureur des Konings van Brussel en huidig raadsheer bij het hof van beroep. "De bedreigingen waren concreet en ernstig", zegt parketmagistraat Jean-Marc Meilleur. Hij spreekt van onderschept mailverkeer waarin Beaupain zijn gal spuwde over de topmagistraat en ook de politie en justitie in het algemeen verwenste.

"We vreesden voor een drama", zegt Meilleur. "Te vergelijken met wat er onlangs in Luik gebeurde of in juni 2010 in het vredegerecht in Brussel." Met dat laatste doelt Meilleur op de moord op de vrederechter Isabella Brandon en haar griffier. Die dader deed dat uit wraak omdat de vrederechter hem uit zijn appartement had gezet. Het Brusselse gerecht houdt er rekening mee dat Beaupain een oude rekening wilde vereffenen met Dejemeppe.

Een journalist van de Franstalige krant La Dernière Heure had de voorbije dagen via email contact met Beaupain. In die berichten ontkende Beaupain zijn moordplannen. "Dit is een farce. Ik wil helemaal niemand doodschieten. Dit moet een complot zijn. Ik weet van niets."

In een latere mail beweerde Beaupain dat hij bereid was zich aan te geven. Hij schreef in een van zijn laatste berichten dat hij dat om 15.30 uur zou doen. Opvallend: de politie pakte hem om 15.26 uur op, toen hij zijn onderduikadres in Elsene verliet. Volgens het Brusselse parket raakte de zaak niet opgelost door toedoen van de journalist. "Op basis van een getuigenis en via technische analysemiddelen hebben we de wijk waar hij zich schuilhield getraceerd. We hielden het huis al een tijdje in de gaten. De verdachte pleegde geen verzet bij zijn arrestatie. Hij was ook ongewapend."

Beaupain beriep zich volgens het Brusselse parket tijdens zijn eerste verhoor op zijn zwijgrecht. De onderzoeksrechter had gisteravond laat nog geen beslissing genomen om de man al dan niet aan te houden. Vermoedelijk gebeurde dat wel, want Yves Beaupain werd onlangs in Doornik nog bij verstek veroordeeld tot achttien maanden cel. Gisteren was onduidelijk voor welke feiten.

Terminaal?

Vlak voor zijn arrestatie gisteren had Yves Beaupain nog contact met zijn 23-jarige zoon. "Via email", zegt de zoon. Hij gelooft niet dat zijn vader van plan was een dodelijke raid uit te voeren. "Hij zei dat hij zich wilde aangeven. Papa had me gevraagd hem te vergezellen."

De krant Het Laatste Nieuws schreef gisteren dat Yves Beaupain terminaal ziek is en niets te verliezen heeft. Zijn zoon zegt dat hij daarvan niets weet. "Mijn vader heeft problemen met zijn prostaat. Maar dat hij stervende zou zijn? Dat is nieuw voor mij." Ook het parket van Brussel zegt alvast niet op de hoogte te zijn van de terminale gezondheid van Beaupain. De krant dichtte Beaupain ook bedreigingen van andere magistraten toe. Volgens Meilleur noemde Beaupain enkel Dejemeppe in een mail. "Maar die bedreigingen volstaan voor een celstraf van twee jaar", zegt Meilleur.