Direct naar artikelinhoud

De dominee is dood

Hij kreeg levenslang voor de zesvoudige moord op zijn familie en hij zat die straf ook effectief levenslang uit. Andras Pandy stierf vorige nacht in de ziekenboeg van de gevangenis in Brugge. Hij werd 86 jaar.

"Ik voel een interne vreugde", zei Andras Pandy op dinsdag 5 maart 2002 voor het hof van assisen in Brussel. Hij had net levenslang gekregen. Pandy had daar nog een opmerking over: "De valsheid triomfeert momenteel over de echtheid. Pandy, schuldig of niet, moest veroordeeld worden. Zo had het parket al uitgemaakt. Nu heeft het parket meer tijd om naar de bende van Nijvel te zoeken", zei hij.

Andras Pandy kon pas worden gestopt omdat zijn dochter Agnes - vandaag 58 jaar - in november 1997 naar de politie in Brussel stapte. Ze vertelde uitgebreid en gedetailleerd over de moorden die ze met haar vader had gepleegd. Agnes Pandy vertelde hoe ze op voorhand dekens hadden klaargelegd en veel hout in stukken hadden gezaagd. Het zagemeel moest dienen om het bloed te absorberen.

Volgens Agnes sloeg haar vader op 31 juli 1986 zijn ex-vrouw Edith Fintor de schedel in met een hamer. Dat gebeurde in de kelder. Enkele uren later deed hij hetzelfde met zijn stiefdochter Andrea. De lijken werden daarna in stukken gezaagd en gehakt. Ze losten de lichaamsdelen op in bad met het ontstoppingsmiddel Cleanest. De blubber dumpten ze in het riool. Wat er nog overschoot, liet ze achter bij het slachthuis. Na de zes moorden ensceneerde Pandy 'de verdwijningen' van de familieleden. Hij schreef in hun plaats brieven en kaarten.

Behulpzaam

Over Pandy heeft er altijd een waas van mysterie gehangen. Naar eigen zeggen werd zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Siberië gedeporteerd en heeft hij daar de identiteit van zijn overleden broer aangenomen. Daar werden nooit bewijzen van gevonden. Na de oorlog studeerde Pandy theologie in Hongarije en werd hij hulppredikant. Hij belandde in 1957 in België. Pandy werkte aanvankelijk als aalmoezenier en daarna als leraar. In die jaren was hij voor de buitenwereld allesbehalve een opvallend persoon.

Tijdens het onderzoek typeerden buren en collega's hem als vriendelijk, behulpzaam en gesloten. De gerechtspsychiaters hadden een ander beeld van hem. Ze omschreven hem als de vader die de sociale relaties van zijn gezin controleerde.

"Na God is hij de almachtige heerser in het gezin", klonk het in hun dossier. Volgens hen oefende vader Pandy op subtiele wijze zijn macht uit door iedereen op zijn leven af te stemmen. "Hij komt heel narcistisch over en verwaarloost de affectieve noden van wie in zijn gezin leeft. Hij is de orkestleider, maar niemand mag een solostuk spelen", aldus de dossierstukken.

Volgens dat dossier misbruikte Andras Pandy ook zijn dochter Agnes vanaf haar dertiende. "Voor Pandy is zijn gezin zijn territorium. Alles wat er deel van uitmaakt, is van hem, dus ook de geslachtsrijpe vrouwen", schreven de experts.

Andras Pandy kreeg levenslang voor zes moorden, een moordpoging en de verkrachting van drie dochters. Agnes Pandy kreeg 21 jaar voor vijf moorden en een moordpoging. Dochter Pandy kwam in juni 2010 vervroegd vrij.

Vader Pandy zat lange tijd in Leuven opgesloten, maar verhuisde wegens een slepende ziekte naar het AZ Sint-Jan in Brugge. Van daar ging het naar de gevangenis van Brugge, waar hij gisterennacht overleed op de ziekenboeg.