Direct naar artikelinhoud

Opnieuw levenslang voor terrorist Carlos, alias de Jakhals

De Venezolaanse terrorist Ilich Ramirez Sanchez, bijgenaamd Carlos of de Jakhals, is door een speciaal hof van assisen in Parijs veroordeeld tot een levenslange celstraf, waarvan achttien jaar gewaarborgd. Hij werd schuldig geacht aan vier dodelijke bomaanslagen in Frankrijk in 1982 en 1983. Bij die aanslagen stierven elf mensen en raakten bijna 150 anderen gewond.

De straf is de maximale straf die het hof kon uitspreken. Sanchez heeft bij monde van zijn advocate al laten weten zijn veroordeling schandalig te vinden, en in beroep te zullen gaan. Sanchez zit al een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op twee Franse politieagenten en een Libanese informant in 1975.

Ramirez kreeg de bijnaam de Jakhals omdat het boek De dag van de jakhals van Frederick Forsyth tussen zijn spullen werd gevonden. Dat boek bleek later niet van hem te zijn, maar zijn bijnaam was toen al een feit.

Ramirez had naar verluidt tijdens de Koude Oorlog banden met extreem linkse en Palestijnse terreurbewegingen. Hij zou onder meer gewerkt hebben voor de Duitse Baader-Meinhofbeweging, het Turkse Revolutionair Volksbevrijdingsfront, het ultralinkse Japanse Rode Leger, de Baskische terreurbeweging ETA en de Italiaanse Rode Brigades. In 1994 werd hij door Franse geheim agenten in Soedan opgepakt. In 1997 werd hij in Frankrijk veroordeeld voor de moord op twee Franse geheim agenten en een informant. (AFP/AP)