Direct naar artikelinhoud

Kotstudent kost jaarlijks 12.450 euro

Ouders met een kind op kot betalen jaarlijks 12.450 euro. Studenten die pendelen, kosten hun ouders gemiddeld 8.128 euro per jaar. Dat berekende het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (Cebud).

Het Cebud berekent jaarlijks hoe hoog de kostprijs van een kotstudent werkelijk ligt. Daarvoor nemen het zowel de directe als de indirecte kosten en de leefkosten van de student in rekening. "De ouders van een kind dat geen beursstudent is en op kot zit, moeten toch 12.450 euro opzijzetten om al de kosten te kunnen betalen", zegt Esther Geboers van Cebud.

De leefkosten wegen het zwaarst door in de eindafrekening. "Voor de kleding, verzorging, voedsel en ontspanning van de student betaal je dit jaar gemiddeld 6.963 euro", zegt Geboers. Opvallend is dat ook de kostprijs van de woning thuis mee wordt opgenomen in de berekening, want "ouders moeten thuis ook nog een kamer voorzien voor hun kind", luidt het.

Pendelen

De kosten van het pendelen en de huur plus al de benodigdheden voor het kot, vormen de indirecte kosten. Die lopen op tot 4.185 euro. "Eigenlijk ligt de directe studiekost (onder meer cursussen, inschrijvingsgeld en laptop) het laagste. Die bedraagt 1.303 euro", zegt Geboers. Daarom blijft pendelen een goedkoper alternatief met 8.128 euro per jaar. Al maakt het wel een groot verschil of de student kiest voor het openbaar vervoer of voor de eigen wagen.

Jongeren die besluiten om op en af te gaan met de auto moeten fors in de buidel tasten, zo deelde Cebud eerder mee. De jaarlijkse kosten om per wagen naar de universiteit of hogeschool te trekken, bedragen ruim 3.000 euro meer dan als een student met het openbaar vervoer zou zijn gegaan. Het centrum gaat voor die autokosten uit van 10.000 gereden kilometers per jaar.

Goedkoop eten

Ook voedsel kost een kotstudent aanzienlijk meer dan de pendelstudent. Thuis zijn ouders 1.738 euro kwijt aan eten voor een studerend kind. Op kot stopt de teller pas bij 2.044 euro, ook al kunnen studenten goedkoop gaan eten in de studentenrestaurants.

Wie met vragen zit over de financiële begeleiding van een student op kot, wordt doorverwezen naar de studentenvoorziening op de verschillende universiteits- en hogeschoolcampussen.